14:47

Sernik z białą czekoladą na World Baking Day

World Baking Day, czyli Światowy Dzień Pieczenia, to doskonała okazja do upieczenia ciasta dla ważnej w Waszym życiu osoby. Nawet (a może zwłaszcza) wtedy, gdy nie pieczecie zbyt często.
Hasłem tegorocznego święta jest :


"Dla kogo Ty upieczesz?"

Akurat mnie namawiać długo nie trzeba i chętnie piekę dla innych, dlatego z przyjemnością zostałam ambasadorką tegorocznego World Baking Day. 

Jeżeli macie ochotę przyłączyć się do akcji i upiec ciasto/ciasteczka dla kogoś, kto na to szczególnie zasługuje, to zachęcam Was do skorzystania z aplikacji na stronie http://worldbakingday.com/pl/
Za jej pomocą można wygenerować laurkę i poinformować wybraną osobę, że to właśnie dla niej i dlaczego pieczemy. Na stronie znajdziecie również przepisy, które możecie wykorzystać. 





Ja upiekłam sernik z białą czekoladą dla mojej siostry Lidii, która przyjechała i pomogła mi zaopiekować się dziećmi, a przy okazji posprzątać pewne rejony mieszkania:) Zgodnie stwierdziłyśmy, że sernikiem dzielimy się również z resztą rodzeństwa, bo wszyscy na to zasługują! :)




Składniki (tortownica 20 cm):
  • 700 g sera twarogowego półtłustego dwukrotnie zmielonego (może być też taki z wiaderka)
  • 100 g białej czekolady
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 3 jajka
  • 75 g margaryny Kasia (roztopionej i ostudzonej)
  • 160 g herbatników

Białą czekoladę rozpuścić (stawiając miseczkę z czekoladą na garnku z wrzącą wodą). Ostudzić. 
Przy pomocy miksera utrzeć jajka z cukrami. Dodać ser i całość dokładnie wymieszać z budyniem (proszek). Na koniec dodać roztopioną czekoladę. 
Herbatniki zmiksować i wymieszać z margaryną Kasia. Wysypać do tortownicy i ugnieść (najlepiej ugniata się dnem szklanki). Na spód wylać masę serową i wygładzić wierzch.  Tortownicę (najlepiej dodatkowo owinąć ją z zewnątrz folią aluminiową) wstawić do większej blachy/naczynia wypełnionego wrzątkiem (do połowy wysokości tortownicy). Wstawić do piekarnika.
Piec w 180 stopniach około 50 minut. Wystudzony sernik schłodzić w lodówce. Najlepszy jest na drugi dzień. 


14 komentarzy:

  1. Widzę, że i Ty przyłączyłaś się do akcji wraz z pięknym i na pewno pysznym sernikiem :) Muszę kiedyś go zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Whiness - jeśli lubisz zwarte, a zarazem delikatne serniki to się nie zawiedziesz:)

      Usuń
  2. Świetna inicjatywa i fantastyczny sernik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy powód do pieczenia jest dobry, ale ten jest wyjątkowo wskazany:)

      Usuń
  3. ja wybrałam babeczki red velvet :) i dzisiaj upiekłam :) dla dziewczyn w grupie :) się zebrało nas kilka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marta U - super! nie ma to jak upiec dla kilku osób na raz:)

      Usuń
  4. Jaki elegancki :) Pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wedelka - dziękuję:) A smakował jeszcze lepiej niż wyglądał:)

      Usuń
  5. Cudowny sernik :) Dobrze jest mieć taką siostrę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny , smaczny serniczek i bardzo zacna akcja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - co prawda u mnie ta akcja trwa przez okrągły rok, ale to świetny sposób, żeby w tym dniu podkreślić ten fakt lub kogoś szczególnie wyróżnić:)

      Usuń
  7. Uwielbiam serniki z białą czekoladą, są takie delikatne w smaku :). Aksamitne wręcz. Twój wygląda wspaniale :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evi - dziękuję:) A co do serników to taki akurat piekłam pierwszy raz i zachwyciłam się:)

      Usuń