piątek, 4 października 2013

Chleb oliwkowy


Chleb oliwkowy (pszenny, wg. J. Hamelmana) pieczony był prawie jednocześnie w wielu kuchniach. Wezwanie podjęły zarówno osoby wypiekające od kilku lat, jak i te dopiero stawiające pierwsze kroki w tym temacie.
Chleb może nie wyrósł mi spektakularnie, ale było to pierwsze pieczywo jakie zrobiłam na pszennym zakwasie* i uważam, że jak na pierwszy raz to całkiem przyzwoicie wyszło. 
Do chleba użyłam czarnych oliwek. 
Chrupiąca skórka, miękki miąższ i oliwki. Najbardziej smakował mi z majonezem i pomidorem:)

Zaczyn płynny
  • 30 g aktywnego zakwasu (może być pszenny lub żytni, trzeba go dzień wcześniej wyciągnąć z lodówki i dokarmić)
  • 150 g maki pszennej, chlebowej (użyłam TYP 650)
  • 180 g wody
Wszystkie składniki wymieszać i pozostawić na blacie kuchennym na 12-16 godzin.

Ciasto chlebowe
  • 360 g płynnego zaczynu
  • 360 g wody (lekko ciepłej)
  • 720 g mąki (90 g mąki pszennej pełnoziarnistej i 630 g mąki pszennej chlebowej (użyłam TYP 650)
  • 2 łyżeczki soli
  • 200 g oliwek (odcedzonych i osuszonych)
Zaczyn wymieszać z wodą i mąkami oraz solą. Przy wyrabiać około 6 minut. Wyłączyć mikser i ręcznie połączyć ciasto z oliwkami. 
Ciasto pozostawić pod przykryciem na ok. 2,5 godziny. W międzyczasie dwukrotnie je odgazować (składając). 
Po upływie tego czasu uformować 2 bochenki (można też upiec z niego foccacię). Bochenki mogą wyrastać 12-18 godzin w lodówce lub 1-2 godziny w ciepłym miejscu. 
Chleb piec 15 minut w 250 stopniach (z parą), a następnie 15-20 minut w 220 stopniach, na kamieniu lub dobrze nagrzanej blaszce. 
*zakwas pszenny wyhodowałam z 2 łyżeczek zakwasu żytniego, dokarmiałam go tak samo jak w przypadku hodowania "Fryderyka", tylko mąkę żytnią zamieniłam na pszenną pełnoziarnistą

Razem ze mną chleb upiekły również: 

34 komentarze:

  1. Jak to nie wyrósł? Jest piękny. Ja robiłam na żytnim.

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie cudne dziury!!!! wspaniale Ci wyrósł:) dzięki za wspólne pieczenie i do ponownego spotkania przy chlebie:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziurki jak marzenie, oliwki bardzo urodziwe. Wyszedl cudny! Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Naprawde swietny jak na pierwszy raz na pszennym zakwasie :) u mnie tez 'pierwszy raz':)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dołączam do "pierwszych razy" :) Moim zdaniem wyrósł świetnie! ściskam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierwszy raz... a taki idealny chlebuś :)!

    OdpowiedzUsuń
  7. Sliczny! A miazsz ma przepiekny.

    Dziekuje za wspolne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ cudny chlebek :-)
    Dziękuję za wspólne pieczenie !

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo smakowicie, bardzo. A dziury jakie apetyczne !
    Dziękuję za wspólne pieczenie :-) I za możliwość poznania :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziury wzorcowe, chleb elegancki

    OdpowiedzUsuń
  11. To był mój pierwszy raz na zakwasie i pierwszy z Wami :) Dziękuj za wspólne pieczenie i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja z lenistwa zrobiłam na żytnim ...a Ty Aniu nie narzekaj bo ślicznie wyrósł:) .... a pomysł z majonezem i pomidorem wykorzystam:) buziaki i dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyrósł, ma tak duże, piękne dziury:-) Dziękuję za wspólny czas i do następnego razu:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniały chlebuś :) wyglada cudnie
    dziękuje za wspólne pieczenie i super zabawę.

    Do następnego pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo apetyczny chleb :) pozdrawiam Małgosia

    OdpowiedzUsuń
  16. piękny chlebek :) też robiłam z czarnymi oliwkami :D dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Cudnie wyglądają te czarne oliwki :). I te dziury...
    Dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Chleb wyrósł przecież pięknie, a jakie ma dziurzyska , a oliwek bez liku!
    Dziękuje za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  19. Aniu,chlebek bardzo udany!
    I ten pierwszy raz na pszennym zakwasie masz już za sobą.
    Dziękuję,że kolejny raz piekłaś.

    OdpowiedzUsuń
  20. Aniu,chlebek bardzo udany!
    I ten pierwszy raz na pszennym zakwasie masz już za sobą.
    Dziękuję,że kolejny raz piekłaś.

    OdpowiedzUsuń
  21. Pysznie! Dziękuję za wspólny czas!

    OdpowiedzUsuń
  22. Miło się razem piekło:)
    Pysznie Ci się upiekł:)
    Olga

    OdpowiedzUsuń
  23. Witaj :)
    Mam pytanie odnośnie tego przepisu http://bajkorada.blogspot.com/2013/05/knedle-z-soczewica-i-pieczarkami.html

    Pamiętasz może ile knedli Ci wyszło? I jakiej pojemności masz szklankę ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szklanka - 250 ml
      sztuk - około 25 większych knedli

      Usuń
    2. Dziękuję :)

      Usuń
  24. Cudowny i nie powiedziałabym, że nie wyrósł - jest bardzo kształtny i ładne ma wnętrze. Dzięki za czas przy chlebie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Aniu, wyszło lepiej niż przyzwoicie! bardzo zgrabny chlebek

    OdpowiedzUsuń
  26. Cudnie Ci się upiekł i takie masz równe babelki! dziękuję za wspólne doświadczenie i do następnego :)

    OdpowiedzUsuń
  27. wspaniały miękisz! w wersji z czarnymi oliwkami też chętnie go upiekę
    dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  28. Moim zdaniem wyrośnięty pięknie:)
    Dzięki za kolejny raz!

    OdpowiedzUsuń
  29. Nie wiem, co chcesz, dla mnie ślicznie wyrośnięty :) cieszę ię, ze razem piekłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Piękny chleb, fajnie wyglądają te czarne oliwki :)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.