czwartek, 10 października 2013

Krokiety z waflami


Bajeczne smaki zapraszają na kolejny filmik. Tym razem pokazujemy jak przyśpieszyć wykonanie krokietów. Wystarczy naleśniki zastąpić suchymi waflami. 
Sami zobaczcie jakie to proste:)

Składniki (12 krokietów):

  • 3 kwadratowe lub prostokątne wafle
  • 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 2 średniej wielości cebule
  • 2 jajka
  • ok. 1 szklanki bułki tartej
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Ugotowane w mundurkach ziemniaki (jeszcze ciepłe) obrać, zmielić lub zgnieść. Dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulkę. Wymieszać i doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Jeszcze ciepły farsz podzielić na 3 części i rozsmarować na waflach. Wafle zwinąć w rulony. Każdy rulon pokroić na 4 części. Krokiety obtaczać w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto. 


12 komentarzy:

  1. Ależ fajne krokiety, zupełnie inne.
    Bardzo mi się podobają i filmik też ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ...robie takie same, ale nazywam je pierogami waflowymi i kroje w mniejsze kawałeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiele razy się do nich przymierzałam,ale chyba musiałam zobaczyć je u Ciebie,żeby wreszcie zaplanować...
    Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne dla mnie-są z ziemniakami i nie trezba smażyć tych nieszczęsnych naleśników:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam takie z ziemniakami, pieczarkami i mięsem mielonym, kiedyś wrzuce na boga :))

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo fajny pomysł na obiad:). Nie spotkałam się jeszcze z takimi krokietami:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam krokiety z waflami to naprawdę pychotka ;0;0 Dziękuję za przepis ;0

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że się spodobał:)

      Usuń
  8. Jakie smakowite! i absolutnie w moim guście;)

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja polecam zmienić farsz na mięso mielone zrobione tak jak na kotlety.Można potem zwinąć i pokroić albo pokroić w kwadraty bądź trójkąty,panierować i smażyć. Ponieważ mięso jest zimne , w przeciwieństwie do ziemniaków, smaruję wafle mlekiem ( lub wodą )żeby zmiękły i dały się dobrze pokroić

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.