sobota, 5 października 2013

Ciasteczka czekoladowe (popękane)


Ciasteczka czekoladowe z popękaną cukrową skorupką już dawno mnie zauroczyły i od dawna były na mojej liście "muszę zrobić koniecznie". 
Ciasteczka są mocno czekoladowe, troszkę w stylu brownies. 
Zamknięte w pudełku długo zachowują świeżość. 
Przepis z bloga Moje Wypieki

Składniki (2 duże blachy ciasteczek):

  • 225 g gorzkiej czekolady
  • 110 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • około 1/2 szklanki cukru pudru do obtoczenia



Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Białka ubić na sztywno dodając partiami cukier, a na koniec żółtka. Ostudzoną masę czekoladową wlewać do piany z białek. Na koniec całość połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia. Schłodzić kilka godzin w lodówce (można np. przez noc). Schłodzone ciasto powinno być bardzo twarde. Ciasto nabierać przy pomocy łyżeczki i formować kulki (mniejsze niż orzech włoski) i obtaczać w cukrze pudrze. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 12-15 minut w 165 stopniach. 
Ciasto powinno być cały czas twarde. Można zawczasu podzielić je na dwie porcje i podczas formowania pierwszej partii druga część ciasta pozostanie nadal w lodówce. 

12 komentarzy:

  1. Uwielbiam te ciasteczka, są pyszne:) Mam do nich szczególny sentyment, były jednym z pierwszych wpisów u mnie na blogu, pamiętam, że jak je robiłam to zastanawiałam się, czy pisać bloga, czy dać sobie spokój:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elexis - no i dobrze, że nie zrezygnowałaś:)

      Usuń
  2. Takich chyba jeszcze nie robiłam, ale bardzo lubię wszelkiego rodzaju ciasteczka;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulina - czyli to przepis dla Ciebie:)

      Usuń
  3. Fajniutkie i z pewnością bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  4. Też mam je na liście do zrobienia ale ciągle jakoś je odkładam... szkoda bo tak pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ugotujmyto.pl - mi też długo zajęło zabieranie się za nie:)

      Usuń
  5. Robiłam je tylko raz, na warsztatach w Litlle Chef. Przepis był troszkę inny (wiem, bo wtedy od razu sprawdziłam), ale teraz nie mogę go znaleźć :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - to podejrzewam, że był mniej czasochłonny jak na warsztatach. Jestem go ciekawa:)

      Usuń
  6. Dokładnie przypominają brownies .... uwielbiam te ciastka, mogłabym je jeść i jeść ... dlatego tez za często nie mogę ich robić:). Buziaki

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.