czwartek, 24 października 2013

Krucho-drożdżowe pomarańczowe rogaliki z dynią


Krucho-drożdżowe rogaliki z dodatkiem skórki pomarańczowej, nadziewane dynią z pomarańczą i kardamonem. 
Subtelnie pomarańczowe i orzeźwione nutą kardamonu. 
Dla mnie idealne.

Składniki ciasta (36 małych rogalików):

  • 125 g masła (w temp. pokojowej)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka (1 białko pozostawić do smarowania po wierzchu)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 kopiasta łyżka gęstej śmietany (18%)
  • skórka otarta z dużej pomarańczy 
Składniki nadzienia (podaję składniki na porcję większą niż potrzeba do rogalików (wystarczy połowa, my nadwyżkę zjedliśmy z naleśnikami):
  • 2 szklanki startej na dużych oczkach dyni
  • cała duża pomarańcza (może być ta, z której zetrzemy połowę skórki)
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • kardamon do smaku
Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia po wierzchu
Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (mniej więcej podwoi swoją objętość). 
Dynię oraz zmieloną (całą, najlepiej bezpestkową, a jeżeli z pestkami to je usunąć) pomarańczę smażyć przez około 30 minut z dodatkiem cukru i soku z cytryny oraz kardamonu (dodałam jedno zmiażdżone ziarno). Musiałam dodać dość sporo wody (która odparowała), ponieważ składniki przywierały do dna. Nadzienie ostudzić. 
Wyrośnięte ciasto podzielić na części i rozwałkować na placki o grubości 3-4 mm. Każdy placek podzielić na 12 części i na każdym z trójkątów położyć łyżeczkę nadzienia. 

Uformować rogaliki (patrz film) i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować białkiem po wierzchu. 
Piec w 180 stopniach około 18 minut.
Po ostudzeniem oprószyć cukrem pudrem. 




Przepis dodaję do akcji:











15 komentarzy:

  1. Czy mogę się poczęstować ;;; wyglądają smakowicie ;;; pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo chętnie spróbowałabym takich cudeniek:)Zakochałam sie w nadzieniu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne to nadzienie, ma taki energetyczny kolor :)
    Rogaliki wyszły Ci idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, jakie pyszności serwujesz Aniu! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rogaliki muszą mieć bardzo ciekawy smak ... Jak dla mnie intrygujący.
    Chyba sprawdzę go na swoich kubkach smakowych ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu robiłam z ciastem dyniowym, ale z nadzieniem nie. Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Super:) Jestem bardzo ciekawa Twoich wrażeń. Możesz się podzielić zdjęciem korzystając z przycisku Cook'd:)

      Usuń
    2. Tak się udały :)
      http://przystole.blox.pl/2013/11/Krucho-drozdzowe-rogaliki-z-dynia-i-pomarancza.html

      Usuń
  8. .... uwielbiam rogaliki... ale własnie uświadomiłas mnie, ze bardzo bardzo dawno nie piekłam tego cudu:) .... czas to nadrobić:) buziaki

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.