wtorek, 22 października 2013

Bułki do hot-dogów


Chociaż wielką zwolenniczką jedzenia parówek nie jestem, to mimo wszystko od czasu do czasu zdarza nam się je jeść (kupując zwracamy uwagę na zawartość, omijamy "parówki dla dzieci"szerokim łukiem, ostatnio kupujemy wyłącznie "z szynki"). Hot-dogi są zresztą dla dzieci (przynajmniej moich) bardzo atrakcyjnym daniem. 
Tym razem postanowiłam danie to urozmaicić i sama upiekłam bułki. Natknęłam się kiedyś na bułki o kształcie piesków i spróbowałam je odtworzyć.
Myślę, że się udało:)

Składniki (duża porcja, na 16 bułek):

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki mleka + kilka łyżek do posmarowania bułek po wierzchu
  • 50 g masła (roztopionego i ostudzonego)
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 48 rodzynków
Z podanych składników zagnieść ciasto (wyrabiałam mikserem ze spiralnymi końcówkami) i odstawić w ciepłe miejsce, żeby wyrosło (powinno podwoić swoją objętość). 


Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części i z każdej uformować prostokąt. Ciasto ułożyć na posypanym mąką blacie i przy pomocy ostrego noża wykonać dwa nacięcia, tworząc uszy. Następnie przy pomocy rodzynków uformować nosek i oczy. Bułeczki ułożyć na blaszce (duża, na cały piekarnik), wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić ok. 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte posmarować mlekiem. 
Piec w 200 stopniach, około 18 minut (do zrumienienia się bułeczek). 
Bułeczki, których nie wykorzystamy na hot-dogi można zjeść np. z masłem i dżemem. 



19 komentarzy:

  1. Rewelacyjne!!! Moje dzieci by je pokochaly odrazu zwlaszcza ze parowki to tez dla nich wyjatkowe danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena - to mam nadzieję, że im zrobisz:)

      Usuń
  2. Aniu, z chęcią zjadłabym takiego hot-doga!
    Smakowicie się prezentują.
    Ja też kupuję parówki z szynki lub z gęsi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - przyznaję, że i ja j ez wielka przyjemnością zjadłam:) A na parówki z gęsi jakoś nie natrafiłam.

      Usuń
  3. Świetne- nie tylko dla dzieciaków ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzieć mój byłby zachwycony takimi hot dogami. Za pomysł już dziękuję, z pewnością wykorzystam.
    Ciepło pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Urtica1 - cieszę się, że przyczynię się również do radości innych dzieci:)

      Usuń
  5. Łał, świetnie Ci się udały! Dzieciaki musiały być zachwycone :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gin - dziękuję:) Były zachwycone, tylko najmłodsza nie do końca była od razu przekonana czy to można jeść:)

      Usuń
  6. Urocze... :) Gdybym była dzieckiem to oszalałabym ze szcześcia :). Aż szkoda ich jeść :). Wspaniale jest do Ciebie zaglądać, zawsze coś naprawdę inowacyjnego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kam cia - :) bardzo się cieszę, że Ci się u mnie podoba:)

      Usuń
  7. świetne te buły ... PRAWDZIWE HO -DOGI :):)

    a parówki z dopiskiem na opakowaniu - "dla dzieci " to wielka ściema ... zawsze trzeba czytać skład na etykiecie towaru i tym kierować się robiąc zakupy ...

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.