poniedziałek, 7 października 2013

Zupa marchewkowa z pomarańczą


Marchewka z pomarańczą to naprawdę dobrana para, bardzo aromatyczny, zgrany duet. 
Zachwycający nie tylko zapachem, ale również barwą. 
Ta zupa, mimo iż ze składników dostępnych praktycznie przez cały rok, smakuje mi najbardziej jesienią. 

Składniki:
  • pół małego pora
  • pół pietruszki
  • 6 dużych marchewek
  • 1 duża pomarańcza
  • oliwa (2-3 łyżki)
  • pół łyżeczki świeżego imbiru
  • sól
  • pieprz
  • do podania: pestki dyni
Pora pokroić i lekko zeszklić na oliwie. Dodać pietruszkę i marchewki (obrane i pokrojone). Całość zalać wodą (do zakrycia składników) i gotować do uzyskania miękkości przez marchewkę. Zmiksować dokładnie wszystkie składniki i dodać sok wyciśnięty z całej pomarańczy, imbir oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować jeszcze 3 minuty. Można na koniec dodać jeszcze odrobinę świeżej oliwy. Podawać np. z pestkami dyni. 

17 komentarzy:

  1. Muszę przetestować w końcu to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wedelka - koniecznie trzeba przetestować:)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. icookandlook.pl - połączenie jest naprawdę super, dziękuję:)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Kulinarne przygody Gatity - spróbuj koniecznie:)

      Usuń
  4. Brzmi bardzo oryginalnie :) Ciekawa jestem takiego połączenia, nie do końca do mnie przemawia, ale często tak mam, coś wydaje się dziwnym połączeniem, a w rzeczywistości to niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basinepichcenie - chyba wszyscy tak miewają, ale myślę, że nas - blogerki kulinarne, cechuje jednak duża odwaga kulinarna:)

      Usuń
  5. czy tę pomarańczę faktycznie czuć w zupie? bo ja bym jeszcze dla pewności dodała trochę otartej skórki z pomarańczy. ciekawi mnie ten smak.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika - czuć, ale nie dominuje. Mi o taki efekt właśnie chodziło. Zostaw sobie skórkę na ewentualne ostateczne doprawienie (no i moja pomarańcza była naprawdę duuuuża:)

      Usuń
  6. Zrobiłam dotąd raz taką zupę i muszę przyznać, że smakuje bosko :). Ale apetyczne zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evitaa - to mam nadzieję, że natchnęłam Cię do kolejnego razu:)

      Usuń
  7. Ta zupa jest b a j e c z n a! Zrobiłam dzisiaj na obiad tylko zamiast pora dałam cebulę. W dodatku jest tak szybka i łatwa w przygotowaniu. Uwielbiam takie proste, ale niebanalne przepisy. Ten dodaję do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pivonja - bardzo się cieszę, że smakowała:)

      Usuń
  8. Bardzo lubię marchwiankę, ale takiej zupy to ja jeszcze nie jadłam:) buźka

    OdpowiedzUsuń
  9. Niestety z pomarańczą jest obrzydliwa. O wiele lepsza tradycyjna. Aż mi się łezka w oku zakręciła jak zepsułam tak pyszny smak pomarańczą :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iza - to dowód na to, że ludzie się różnią i nie zawsze wszystkim coś smakuje. Ja tę zupę lubię bardzo.

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.