wtorek, 8 października 2013

Szarlotka sypana


Tę szarlotkę piekłam już jakiś czas temu, w wersji bezglutenowej, z kaszą kukurydzianą. 
Kiedy naszła mnie ochota na ciasto z jabłkami szczęśliwie sobie o niej przypomniałam. Szczęśliwie, ponieważ czasu miałam jak na lekarstwo, a ząbkująca Hania marudziła okrutnie. 
To ciasto jest idealne na takie właśnie chwile. Wystarczy zetrzeć jabłka, wymieszać składniki, wysypać je do blaszki i gotowe. Bez ucierania, zagniatania i stresu. 
Szarlotka sypana mnie oczarowała i zdecydowanie będę do niej wracać często. 
Bardzo dobra jest jeszcze lekko ciepła, ale mi bardziej smakowała po kilku godzinach. Nie dane nam było spróbować jak smakuje następnego dnia, co jest najlepszą jej reklamą. 


Składniki (tortownica 26 cm):

  • 1 i 1/2 kg jabłek (przed obraniem, u mnie jabłka słodkie)
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • cynamon (do smaku)
  • 1/2 szklanki cukru (więcej, jeśli jabłka są mniej słodkie)
  • 150 g zimnego masła
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Suche składniki wymieszać ze sobą i podzielić na 3 równe części. Tortownicę wysmarować masłem (dno wyłożyłam papierem do pieczenia) i na spód wysypać 1/3 suchych składników. Wyłożyć połowę startych jabłek, wyrównać je i posypać cynamonem. Posypać drugą częścią suchych składników. Wyłożyć pozostałe jabłka, posypać cynamonem i wysypać ostatnie suche składniki. Na wierzchu rozłożyć cienkie plasterki masła. Piec w 180 stopniach około 60 minut (w przypadku użycia tradycyjnej tortownicy polecam podłożyć jakieś naczynie pod spód, co zapobiegnie przypaleniu się wyciekającego soku).

14 komentarzy:

  1. Robiłam ją już kiedyś. Była całkiem smaczna :) Jej największą zaletą jest zdecydowanie szybkość i prostota wykonania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wedelka - mi się jeszcze podoba, że ona jest taka "sprężysta" dzięki zawartości kaszy manny i ma chrupiącą skórkę:)

      Usuń
  2. Pyszna ;) A jak fajnie wygląda z tą laską cynamonu ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nashelly - dziękuję i również pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Uwielbiam ją. Prosta i pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnie kiedyś sytuacja zmusiła do wypróbowania sypanki z jabłkami. Zabrakło jajek w domu i znalazłam przepis na nią. Jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wilczyca - dlatego często pieką ją mamy alergików. Można ją łatwo zmodyfikować:)

      Usuń
  5. Mam na nią zamówienie od koleżanki. To znaczy miałam chyba już rok temu i nie zrobiłam jeszcze. Chyba czas to nadrobić.

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Krzywa kromeczka - koniecznie wypróbuj:)

      Usuń
    2. Wyprobowałam ! Relacja na blogu :)

      Usuń
  7. Aniu, a wiesz, ze to ciasto mi nie wychodzi .... formę stosuję jaka jest w przepisie, ilość składników też .... a niestety spód zawsze pozostaje sypki .... więc się już poddałam:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.