sobota, 12 października 2013

Szarlotka na kruchym cieście (z motylkami)


Kolejna szarlotka. 
Szarlotek nigdy dość. 
Na kruchym spodzie położyłam starte jabłka z cynamonem i nakryłam "motylkową kołderką" z ciasta kruchego. 
Przyjemnie się zajadało takie jesienne ciasto z letnim akcentem. Bardzo spodobało się dzieciom. 

Składniki (tortownica 26 cm):

  • 500 g mąki pszennej 
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 kg lekko kwaskowych jabłek (opcjonalnie cukier do ich dosłodzenia)
  • cynamon
  • cukier puder do oprószenia
Z masła, mąki, cukru i żółtek (białka pozostawić)  i szczypty soli zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części (część na spód może być nieco większa) i schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny. 
Po upływie tego czasu ciasto wyjąć i większą częścią wyłożyć spód i boki formy (wyłożyłam moją formę folią aluminiową, ale można też wysmarować ją masłem i wysypać np. bułką tartą lub kaszą manną). Spód podpiec przez 15 minut w 170 stopniach. 
W tym czasie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach jabłka. Wymieszać je z cynamonem (taką ilość jaką lubicie) i ewentualnie dosłodzić niewielką ilością cukru). Jabłka wyłożyć na podpieczony spód. Drugą część ciasta rozwałkować. Przy pomocy małej foremki wyciąć w nim kilka otworów. Ciasto przełożyć na jabłka. Pozostałą częścią ciasta ozdobić szarlotkę w dowolny sposób. Przy pomocy pędzelka wierzch ciasta wysmarować białkiem. Ciasto piec ok. 45 minut w 170 stopniach (do lekkiego zrumienienia).  Szarlotkę oprószyć po wierzchu cukrem pudrem. Najlepsza jeszcze ciepła. 

13 komentarzy:

  1. Urocze te motylki :) Fajny pomysł na urozmaicenie tradycyjnego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gin - cieszę się, że Tobie się również podoba:)

      Usuń
  2. JCudna. Ja wlasnie wyciagam z piekarnika szarlotke sypana, pachnie bosko, na dniach opisze wrazenia :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krzywa kromeczka - to bardzo jestem ciekawa i czekam na relację:)

      Usuń
  3. Zgadzam się. Szarlotek nigdy dość! Kocham nad życie ^^ Szczególnie tę prosto z piekarnika, parzącą usta ... ;)
    Fajny "myk" z motylkami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenia do spełnienia - można też zrobić z innymi kształtami, ale mi najbardziej pasowały właśnie motylki:)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Kuchenny bałagan - bardzo się cieszę:)

      Usuń
  5. uwielbiam takie pomysłowe ozdobniki na cieście :) twoje motylki cudne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Szarlotek nigdy dość - zgadzam się. A ta jest taka urocza.!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kochana szarlotkę to ja mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację ...a e motylki to wspaniały sposób na jej odzobienie i urozmaicenie:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.