sobota, 12 października 2013

Gnocchetti zbożowe z ciecierzycy w sosie paprykowym

Gnocchetti zbożowe z ciecierzycy w sosie paprykowym, czyli gnocchetti integrali di ceci alla crema di peperoni to kolejna propozycja z cyklu Viva la pasta!
Miękkie kluseczki z ciecierzycy i mąki żytniej naprawdę bardzo miło mnie zaskoczyły, tak samo jak bardzo prosty sos marchewkowo-paprykowy.
Ale taka jest włoska kuchnia. Prosta i wciąż zaskakująca.

Składniki gnocchetti (3-4 osoby):

  • 230 g ugotowanej ciecierzycy
  • ok. 90 g mąki żytniej (użyłam jasnej żytniej, chlebowej, TYP 720)
  • 25 ml mleka (krowiego lub sojowego)
  • sól

Ugotowaną i ostudzoną ciecierzycę zmiksować (wcześniej zamoczyć na 12 godzin i gotować bez soli), dodać mleko, mąkę i szczyptę soli. Wyrobić miękkie ciasto. Z ciasta uformować ruloniki o średnicy ok. 1 cm i pociąć je na 1 cm kawałki. Przy pomocy deseczki (lub widelca) uformować gnocchetti. 

Składniki sosu:

  • 250 g marchwi
  • 1 czerwona papryka 
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • parmezan do posypania dania po wierzchu
Marchew obrać i pokroić na kawałki. Gotować w małej ilości osolonej wody przez 10 minut. Paprykę przekroić na pół, wydrążyć i dodać do gotującej się marchwi. Gotować razem 15 minut. Po upływie tego czasu zdjąć z gazu, wyjąć paprykę i obrać ze skórki. Wrzucić z powrotem do marchwi i całość zmiksować dodając oliwę oraz sól. 
Gnocchetti gotować w osolonej wodzie, odcedzać po wypłynięciu (ja odcedzałam 2 minuty po wypłynięciu). 
Ugotowane wrzucić do sosu (sos podgrzewać na małym ogniu). Po 2 minutach zdjąć z gazu. Podawać posypane parmezanem lub peperoncino

Zapraszam Was również do obejrzenia gnocchetti przygotowanego przez Aleksandrę z Mojej Toskanii

11 komentarzy:

  1. ha ! ja teraz mam taką samą deseczkę, ale na razie robiłam tylko ziemniaczane gniocchi :) te Wasze bardzo mnie zainteresowały - muszę pokombinować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iza - wierzę, że wykombinujesz coś ciekawego:)

      Usuń
  2. jeszcze się deseczki nie dorobiłam, bo gnocchi robię bardzo sporadycznie.
    ale Wasz dzisiejszy przepis bardzo mnie zaciekawił.

    OdpowiedzUsuń
  3. Karmel-itka - przyznaję, że mnie bardzo pozytywnie zaskoczył:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznosciowe twoje gnocchetti! Super, ze uzylas deseczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aleksandra - jakoś tak gnocchi to mi się tylko pokarbowane kojarzą:)

      Usuń
  5. Fantastyczny przepis. Jak i cały blog zresztą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjna jest ta wersja gnocchi! Muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu-tusia - miłego gotowania i smacznego:)

      Usuń
  7. Kochana jesteś mistrzem w przygotowywaniu domowego makaronu i wszelkieo rodzaju klusek .... te są cudowne w kształcie:) ...a sos na pewno jest wyśmienity:) buziaki

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.