wtorek, 1 października 2013

Zupa z dyni z mlekiem kokosowym


W sezonie zupami dyniowymi zajadamy się wręcz maniakalnie. 
W tym roku niekwestionowanym hitem jest połączenie dyni z curry i kokosem. 
Ile bym tej zupy nie ugotowała to i tak nigdy nie zostanie na drugi dzień... 
No, ale to akurat tylko i wyłącznie komplement. 
Przygotowanie tej zupy zabiera dosłownie kilka chwil - koniecznie spróbujcie. 




Składniki:

  • cała mała dynia (najlepiej hokkaido)
  • mały por lub średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka mleka kokosowego
  •  2-3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • curry
Dynię obrać i pokroić w kostkę. Cebulę lub pora oraz czosnek pokroić i smażyć na oliwie. Dodać pokrojoną w kostkę dynię i chwilę jeszcze smażyć, a następnie całość zalać wodą (tak, aby zakryła dobrze składniki, ale nie dużo więcej). Gotować aż dynia zmięknie. 1/3 ugotowanej dyni odłożyć, a pozostałą część zmiksować dodając mleko kokosowe oraz przyprawy. Na koniec dodać nie zmiksowaną dynię. Całość wymieszać i podawać. 
Na filmiku (klik) możecie zobaczyć jak prawie taką samą zupę przygotowałyśmy w Bajecznych smakach. 

12 komentarzy:

  1. muszę w końcu takiej zupy z mlekiem kokosowym spróbować, bo do tej pory bez mleka, na ostro jadałam zupę dyniową. Ale ten przepis mi gdzieś tak przemyka i w końcu się na niego skuszę chyba.
    Pozdrawiam,
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupę z dyni robiłam tylko raz i wyszłą mi taka bez smaku. Może wypróbuje ten przepis. Sylwia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - jako wielka fanka dyni gorąco zachęcam Cię do wypróbowania. Ja ją uwielbiam.

      Usuń
  3. Aniu nie odpuszczę tej zupie .... jutro jest moja:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - u mnie chyba też jutro będzie, ale z innej odmiany dyni. Ciekawa jestem czy Twojemu Olkowi posmakuje:)

      Usuń
    2. Niewiem czy Olek w ogóle spróbuje ...bo warzywa to go w zęby kłują:) ...ale Lilka na pewno nie wzgardzi:) .... niestety zupa powstanie dopiero dziś .... z pewnych niezależnych ode mnie powodów:)

      Usuń
  4. Gotuję ją właśnie ale przepis jest strasznie mało precyzyjny :( Muszę się opierać na drodze prób i błędów :/ Curry ile? Oliwy ile? Mleko kokosowe tez jest w różnych puszkach dostępne :/ Można precyzyjniej? Dziękuję....

    OdpowiedzUsuń
  5. Można...choć celowo nie podaję dokładnych ilości w zupach, traktuję je bardziej jako inspirację. Oliwy 2-3 łyżki. Mleko - najpopularniejsza rozmiarem puszka - nie mam teraz w domu, więc nie sprawdzę wagi (taka, w jakiej sprzedaje się mleko skondensowane). Curry - wedle uznania. Dla jednego będzie to 0,5 łyżeczki, dla innego 1 łyżeczka...

    OdpowiedzUsuń
  6. i do tego prażone pestki słonecznika, mniam

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.