16:59

Indyk w sosie z kasztanów jadalnych


Znajomi przywieźli mi 2 kilogramy kasztanów jadalnych i tak sobie z nimi eksperymentuję. Część zjedliśmy po prostu pieczonych - bardzo je lubimy:)
Na pomysł sosu wpadłam główkując co by zrobić z filetem z indyka żeby nie było zwyczajnie:)
I oto mój niezwyczajny indyk w sosie z kasztanów jadalnych. 
Do zagęszczenia sosu użyłam dodatkowo mąki kasztanowej. 
Sos wyszedł lekko słodkawy, więc do indyka jak znalazł. 

Składniki:

  •  filet z indyka ok. 500 g
  • 300 g kasztanów jadalnych w łupinach
  • śmietana 16%
  • 3 łyżki mąki z kasztanów
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Filet z indyka pokroić na plastry. Przyprawić solą i pieprzem i usmażyć (u mnie z patelni parowej).
Kasztany upiec (tu można zobaczyć w jaki sposób - klik), obrać ze skorupek i niezbyt drobno posiekać. Podsmażyć przez 2-3 minuty na oliwie, a następnie zalać niewielką ilością wody (około 0,5 szklanki). Dodać śmietanę i mąkę kasztanową rozmieszaną w 0,5 szklanki wody. Zagotować na małym ogniu. Doprawić do smaku gałką oraz solą i pieprzem.
Plastry indyka ułożyć na talerzu i polać obficie sosem. 

10 komentarzy:

  1. Fajne te kasztany. Szkoda, że u mnie nijak nie można ich dostać :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joanna - bywają w hipermarketach, ale ich jakość pozostawia wiele do życzenia

      Usuń
  2. Mam wielką ochotę spróbować kasztanów,ale też niestety nigdzie nie mogę ich znaleźć:(ale jak już znajdę to zrobię taki sosik i taka ładną surówkę do niego:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowitości, ten kasztanowy sos zapowiada się wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Qrcze, ale ciekawe. Jeszcze nie próbowałam niczego z kasztanów. Chętnie się skuszę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga - zacznij od tych najzwyczajniej upieczonych:)

      Usuń
  5. hmm, ciekawa jestem smaku tego sosu :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda - nie da się niestety do czegoś przyrównać. Trzeba spróbować:)

      Usuń