Bardzo delikatny, z kruchą kruszonką i słodką bezą. Obecność owoców sprawia, że jest przyjemnie wilgotny. Moim zdaniem pobił wszystkie dotychczasowe serniki (wiem, wiem przy każdym kolejnym to mówię:)). Mój sernikożerny mąż wyraził się o nim bardzo przychylnie, ale on akurat preferuje bez kruszonki np. takie jak ten.
Składnik (blacha 22 cm x 33 cm):
ciasto:
Składnik (blacha 22 cm x 33 cm):
ciasto:
- 250 g masła
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części (uformować kule) i owinąć folią (można włożyć do woreczków). Włożyć do zamrażalnika na około 1 godzinę.
masa serowa:
- 1 kg sera do serników (w wiaderku)
- 4 jajka
- 100 g masła
- 3 łyżki budyniu w proszku (np. waniliowego, bez cukru)
- 0,75 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy (16g)
Całe jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, dodać miękkie masło i ser oraz proszek budyniowy (jeżeli akurat nie macie to można zamienić na mąkę ziemniaczaną). Całość mieszać mikserem.
dodatki:
- 5 białek
- 0,75 szklanki cukru
- duża puszka brzoskwiń
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zetrzeć na tarce o dużych oczkach pierwszą kulę ciasta (ciasto powinno być dobrze zamrożone wtedy lepiej się ściera). Wyłożyć masę serową. Na niej ułożyć kawałki brzoskwiń. Następnie wyłożyć pianę z białek (białka ubić na sztywno z 0,75 szklanki cukru). Na wierzch zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta. Piec około 45 minut w 180 stopniach. Przechowywać w lodówce.
Wygląda apetycznie. Aż mam ochotę sięgnąc po kawałek!
OdpowiedzUsuńCapacitier - bardzo mi miło:)
UsuńBardzo pyszne zdjęcie:)
OdpowiedzUsuńWiosenka27 - sernik nie dawał się pięknie ukroić ze względu na swoją kremowość:)
UsuńTeż robiłyśmy sernik z brzoskiwniami :) Zapraszamy do wzięcis udziału w naszym konkursie :)
OdpowiedzUsuńJustin&Dorothy - :) u mnie robi go babcia, ale ja jakoś nie miałam okazji spróbować:)
UsuńTeż robiłam, tylko z czekoladowym ciastem
OdpowiedzUsuńnajlepsza klasyka!
OdpowiedzUsuńuwielbiam ten sernik.
Pyszny to serniczek Aniu. Bardzo apetycznie wygląda na zdjęciach:)
OdpowiedzUsuńKocham ten sernik, ale teraz muszę się tylko nacieszyć widokiem ze zdjęcia. :)
OdpowiedzUsuńOj jaki kremowy wyszedł, porywał kawałek:)
OdpowiedzUsuńu mnie ten smakołyk gościł na stole świątecznym a moja wnusia bardzo oryginalnie nazwała kruszonkę na nim, bo to jej ulubione ciasto: Babciu, daj mi jesce tego ciaśtka z wysypką, bo mi Kuba zje. Chyba teraz będzie to sernik z wysypką. Przyznam szczerze, że robię zupełnie tak jak Ty to ciacho. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJak nie przepadam za sernikiem, to ten chyba wypróbuje, wygląda na bardzo puszysty :)
OdpowiedzUsuńCzy masło do sera ma być roztopione?
OdpowiedzUsuńNie, ale tak jak napisałam, powinno być miękkie - lepiej je nieco wcześniej wyjąć z lodówki.
Usuń