czwartek, 27 grudnia 2012

Sernik z brzoskwiniami

Bardzo delikatny, z kruchą kruszonką i słodką bezą. Obecność owoców sprawia, że jest przyjemnie wilgotny. Moim zdaniem pobił wszystkie dotychczasowe serniki (wiem, wiem przy każdym kolejnym to mówię:)). Mój sernikożerny mąż wyraził się o nim bardzo przychylnie, ale on akurat preferuje bez kruszonki np. takie jak ten.





Składnik (blacha 22 cm x 33 cm):

ciasto:

  • 250 g masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części (uformować kule) i owinąć folią (można włożyć do woreczków). Włożyć do zamrażalnika na około 1 godzinę. 

masa serowa:
  • 1 kg sera do serników (w wiaderku)
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • 3 łyżki budyniu w proszku (np. waniliowego, bez cukru) 
  • 0,75 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy (16g)
Całe jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, dodać miękkie masło i ser oraz proszek budyniowy (jeżeli akurat nie macie to można zamienić na mąkę ziemniaczaną). Całość mieszać mikserem. 

dodatki:
  • 5 białek
  • 0,75 szklanki cukru
  • duża puszka brzoskwiń
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zetrzeć na tarce o dużych oczkach pierwszą kulę ciasta (ciasto powinno być dobrze zamrożone wtedy lepiej się ściera). Wyłożyć masę serową. Na niej ułożyć kawałki brzoskwiń. Następnie wyłożyć pianę z białek (białka ubić na sztywno z 0,75 szklanki cukru). Na wierzch zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta. Piec około 45 minut w 180 stopniach. Przechowywać w lodówce. 

15 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie. Aż mam ochotę sięgnąc po kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Wiosenka27 - sernik nie dawał się pięknie ukroić ze względu na swoją kremowość:)

      Usuń
  3. Też robiłyśmy sernik z brzoskiwniami :) Zapraszamy do wzięcis udziału w naszym konkursie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justin&Dorothy - :) u mnie robi go babcia, ale ja jakoś nie miałam okazji spróbować:)

      Usuń
  4. Też robiłam, tylko z czekoladowym ciastem

    OdpowiedzUsuń
  5. najlepsza klasyka!
    uwielbiam ten sernik.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny to serniczek Aniu. Bardzo apetycznie wygląda na zdjęciach:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham ten sernik, ale teraz muszę się tylko nacieszyć widokiem ze zdjęcia. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj jaki kremowy wyszedł, porywał kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  9. u mnie ten smakołyk gościł na stole świątecznym a moja wnusia bardzo oryginalnie nazwała kruszonkę na nim, bo to jej ulubione ciasto: Babciu, daj mi jesce tego ciaśtka z wysypką, bo mi Kuba zje. Chyba teraz będzie to sernik z wysypką. Przyznam szczerze, że robię zupełnie tak jak Ty to ciacho. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak nie przepadam za sernikiem, to ten chyba wypróbuje, wygląda na bardzo puszysty :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy masło do sera ma być roztopione?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, ale tak jak napisałam, powinno być miękkie - lepiej je nieco wcześniej wyjąć z lodówki.

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.