08:00

Kokosowe kostki

Do upieczenia tych ciastek natchnęła mnie jedna z Czytelniczek wykorzystując w ten sposób ciasto czekoladowe z bananami. 
Ja skorzystałam z klasycznego przepisu na murzynka ze strony MojeCiasto.pl. Zmieniłam rodzaj foremki i w ten sposób uzyskałam bardziej płaskie ciasto, które mogłam podzielić na kostki. Z połowy murzynka zrobiliśmy kokosowe kostki, a drugą połowę polaliśmy roztopioną białą czekoladą (tylko z wierzchu) i posypaliśmy wiórkami kokosowymi. My - bo właściwie pomysł mój, ale wykonanie w większości Olka (lat 8). Kostki bardzo ładnie się prezentują - mogą też być ciekawym uzupełnieniem świątecznych wypieków. Do ich przygotowania z powodzeniem można zaprosić dzieci - bo są naprawdę dziecinnie proste:), a do tego przepyszne. Murzynkowe wnętrze otulone białym kokosem - idealne na zimę:)

Składniki (blaszka 22 cm x 33 cm):
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • kostka do pieczenia Kasia (250 g)
  • 0,5 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 4 łyżki kakao (ciemnego)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szklanka wiórków kokosowych
  • opcjonalnie czekolada do polania połowy ciasta (100 g)








W garnku podgrzać Kasię, mleko i cukier. Aż do rozpuszczenia się wszystkich składników. 






Dodać kakao i zagotować cały czas mieszając - powstała w ten sposób polewa ma być lśniąca. 
3/4 szklanki polewy odstawić, a pozostałą część wlać do miski i trochę ostudzić (może być lekko ciepła).








Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną masę. Dźwięk miksera jest u nas szczególnie lubiany przez Hanię:) Zresztą żaden odgłos czynności kuchennych nie jest jej obcy:)


W sposób zilustrowany na zdjęciu sprawdzić czy piana z białek jest dobrze ubita:) - można tę czynność pominąć, ale w przypadku pieczenia z dziećmi warto wykorzystać, ponieważ sprawia wiele radości:)
Do przestudzonej masy kakaowej dodać kolejno żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia - wymieszać przy pomocy miksera, a następnie dodać pianę z białek - wymieszać przy pomocy łyżki. 
Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.  Ciasto ostudzić.




Połowę ostudzonego ciasta pokroić w kostkę i każdą kolejno obtaczać w polewie kakaowej





a następnie w wiórkach kokosowych.








To bardzo smaczny etap:)





Chociaż końcowy najsmaczniejszy:)







Zapraszam Was również po inne przepisy na stronę MojeCiasto.pl i szczególnie polecam przelicznik składników - ma bardzo fajną szatę graficzną i sporo składników, które można przeliczać.




Przypominam również o trwającym KONKURSIE z kostką do pieczenia Kasia (klik)
Koniecznie pochwalcie się Waszymi świątecznymi wypiekami!







32 komentarze:

  1. mali pomocnicy!
    urocze zdjęcia :]
    i pyszna kostka. mniaaam :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmel-itka - dziękuję:) Zdjęcia niestety w sztucznym świetle, ale do południa główny pomocnik w szkole był:) A kostka naprawdę przepyszna:)

      Usuń
  2. Bardzo smakowicie to wyglada, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na świąteczne ciasto, z wykorzystaniem pomocy Maluchów :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basia - i do tego bardzo proste, więc nawet początkujący w kuchni dadzą radę:)

      Usuń
  4. uwielbiam wszystko, co słodkie i kokosowe! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda - też uwielbiam kokosowe. Nawet nie zawsze słodkie. Kiedyś robiłam schabowego w kokosie. Też pycha:)

      Usuń
  5. Piękne fotki :)
    Fajni pomocnicy w kuchni i o to chodzi~! Mój też chętnie pomaga,mam nadzieję,że to będzie trwało długo:)
    Lubię kokos, więc kostką się poczęstuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - taka pomoc bardzo się przydaje. Tym bardziej, że młodych kucharzy cechuje wyjątkowy zapał:)

      Usuń
  6. Ile zabawy może sprawić pieczenie ciasta:)
    Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amaranthose - no właśnie:), a że się coś rozsypie czy rozleje czasem:) to tylko ryzyko wkalkulowane w pieczenie z dziećmi:):):)

      Usuń
  7. Miałam kiedyś okazje jeść podobna kostkę,ale nie z murzynkiem.Wybieram Twoja wersje i zaraz pokazuje ją lubemu bo też chce:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucinka21 - pokaż koniecznie:) i życzę miłego wypiekania:)

      Usuń
  8. Urocze fotki. Oluś jak pięknie w kuchni pracuje:)od samego patrzenia słodko się robi:)buziaki

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam te kostki kokosowe:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, mniam. Jak zwykle nie mogę się napatrzyć na dzieciaki :)).

    Wesołych świąt, Aniu!

    OdpowiedzUsuń
  11. mniam mniam, jutro będę piekła:) fajne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga - ja wczoraj po wstawieniu tego posta upiekłam murzynka według tego przepisu (z połowy porcji). Zniknął szybciej niż powstawał:)

      Usuń
  12. Aniu chętnie dołączyłabym sie zarówno do pieczenia jak i do konsumpcji:) ...bo uwielbiam takie ciasteczka:).
    Zdrowych i wesołych Świąt Wam życzę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - dziękujemy i Tobie i Twoim najbliższym również życzymy Wesołych Świąt!:)

      Usuń
  13. Wesołych Świąt Wam życzę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aleksandra - serdecznie dziękujemy i Tobie również życzymy!

      Usuń
  14. Wyszło bajecznie pyszne ciasto,chociaż nie robiłam kostek, polałam polewą czekoladową i posypałam orzechami i rodzynkami. Przepis bardzo prosty= to lubię!Wesołych Świąt:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga - Super! Ja też to lubię w ciastach. Mały wysiłek przy dobrym efekcie. Tobie również życzymy Wesołych Świąt:)

      Usuń
  15. super:) i jakie śliczne zdjęcie:))

    OdpowiedzUsuń
  16. Dota|oneginetatopa - dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń