środa, 19 grudnia 2012

Kokosowe kostki

Do upieczenia tych ciastek natchnęła mnie jedna z Czytelniczek wykorzystując w ten sposób ciasto czekoladowe z bananami. 
Ja skorzystałam z klasycznego przepisu na murzynka ze strony MojeCiasto.pl. Zmieniłam rodzaj foremki i w ten sposób uzyskałam bardziej płaskie ciasto, które mogłam podzielić na kostki. Z połowy murzynka zrobiliśmy kokosowe kostki, a drugą połowę polaliśmy roztopioną białą czekoladą (tylko z wierzchu) i posypaliśmy wiórkami kokosowymi. My - bo właściwie pomysł mój, ale wykonanie w większości Olka (lat 8). Kostki bardzo ładnie się prezentują - mogą też być ciekawym uzupełnieniem świątecznych wypieków. Do ich przygotowania z powodzeniem można zaprosić dzieci - bo są naprawdę dziecinnie proste:), a do tego przepyszne. Murzynkowe wnętrze otulone białym kokosem - idealne na zimę:)

Składniki (blaszka 22 cm x 33 cm):
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • kostka do pieczenia Kasia (250 g)
  • 0,5 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 4 łyżki kakao (ciemnego)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szklanka wiórków kokosowych
  • opcjonalnie czekolada do polania połowy ciasta (100 g)








W garnku podgrzać Kasię, mleko i cukier. Aż do rozpuszczenia się wszystkich składników. 






Dodać kakao i zagotować cały czas mieszając - powstała w ten sposób polewa ma być lśniąca. 
3/4 szklanki polewy odstawić, a pozostałą część wlać do miski i trochę ostudzić (może być lekko ciepła).








Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną masę. Dźwięk miksera jest u nas szczególnie lubiany przez Hanię:) Zresztą żaden odgłos czynności kuchennych nie jest jej obcy:)


W sposób zilustrowany na zdjęciu sprawdzić czy piana z białek jest dobrze ubita:) - można tę czynność pominąć, ale w przypadku pieczenia z dziećmi warto wykorzystać, ponieważ sprawia wiele radości:)
Do przestudzonej masy kakaowej dodać kolejno żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia - wymieszać przy pomocy miksera, a następnie dodać pianę z białek - wymieszać przy pomocy łyżki. 
Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.  Ciasto ostudzić.




Połowę ostudzonego ciasta pokroić w kostkę i każdą kolejno obtaczać w polewie kakaowej





a następnie w wiórkach kokosowych.








To bardzo smaczny etap:)





Chociaż końcowy najsmaczniejszy:)







Zapraszam Was również po inne przepisy na stronę MojeCiasto.pl i szczególnie polecam przelicznik składników - ma bardzo fajną szatę graficzną i sporo składników, które można przeliczać.




Przypominam również o trwającym KONKURSIE z kostką do pieczenia Kasia (klik)
Koniecznie pochwalcie się Waszymi świątecznymi wypiekami!







32 komentarze:

  1. mali pomocnicy!
    urocze zdjęcia :]
    i pyszna kostka. mniaaam :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmel-itka - dziękuję:) Zdjęcia niestety w sztucznym świetle, ale do południa główny pomocnik w szkole był:) A kostka naprawdę przepyszna:)

      Usuń
  2. Bardzo smakowicie to wyglada, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na świąteczne ciasto, z wykorzystaniem pomocy Maluchów :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basia - i do tego bardzo proste, więc nawet początkujący w kuchni dadzą radę:)

      Usuń
  4. uwielbiam wszystko, co słodkie i kokosowe! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda - też uwielbiam kokosowe. Nawet nie zawsze słodkie. Kiedyś robiłam schabowego w kokosie. Też pycha:)

      Usuń
  5. Piękne fotki :)
    Fajni pomocnicy w kuchni i o to chodzi~! Mój też chętnie pomaga,mam nadzieję,że to będzie trwało długo:)
    Lubię kokos, więc kostką się poczęstuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - taka pomoc bardzo się przydaje. Tym bardziej, że młodych kucharzy cechuje wyjątkowy zapał:)

      Usuń
  6. Ile zabawy może sprawić pieczenie ciasta:)
    Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amaranthose - no właśnie:), a że się coś rozsypie czy rozleje czasem:) to tylko ryzyko wkalkulowane w pieczenie z dziećmi:):):)

      Usuń
  7. Miałam kiedyś okazje jeść podobna kostkę,ale nie z murzynkiem.Wybieram Twoja wersje i zaraz pokazuje ją lubemu bo też chce:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucinka21 - pokaż koniecznie:) i życzę miłego wypiekania:)

      Usuń
  8. Urocze fotki. Oluś jak pięknie w kuchni pracuje:)od samego patrzenia słodko się robi:)buziaki

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam te kostki kokosowe:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, mniam. Jak zwykle nie mogę się napatrzyć na dzieciaki :)).

    Wesołych świąt, Aniu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evitaa - również Wesołych Świąt:)

      Usuń
  11. mniam mniam, jutro będę piekła:) fajne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga - ja wczoraj po wstawieniu tego posta upiekłam murzynka według tego przepisu (z połowy porcji). Zniknął szybciej niż powstawał:)

      Usuń
  12. Aniu chętnie dołączyłabym sie zarówno do pieczenia jak i do konsumpcji:) ...bo uwielbiam takie ciasteczka:).
    Zdrowych i wesołych Świąt Wam życzę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - dziękujemy i Tobie i Twoim najbliższym również życzymy Wesołych Świąt!:)

      Usuń
  13. Wesołych Świąt Wam życzę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aleksandra - serdecznie dziękujemy i Tobie również życzymy!

      Usuń
  14. Wyszło bajecznie pyszne ciasto,chociaż nie robiłam kostek, polałam polewą czekoladową i posypałam orzechami i rodzynkami. Przepis bardzo prosty= to lubię!Wesołych Świąt:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga - Super! Ja też to lubię w ciastach. Mały wysiłek przy dobrym efekcie. Tobie również życzymy Wesołych Świąt:)

      Usuń
  15. super:) i jakie śliczne zdjęcie:))

    OdpowiedzUsuń
  16. Dota|oneginetatopa - dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.