18:24

Torcik dyniowy


Dynię mogę jednak jeść na okrągło.  Kolejny raz przekonałam się, że jako dodatek do ciast jest rewelacyjna. Nadaje koloru i miłej wilgotności.
Torcik wyszedł mokry (ciasta nie trzeba już dodatkowo nasączać), a zarazem lekki. Odrobina cynamonu dodana do ciasta świetnie skomponowała się z polewą czekoladową i śmietanową masą. 





Ciasto (tortownica 26 cm):
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka surowej dyni startej na tarce o dużych oczkach
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
  • 1/3 szklanki oleju lub oliwy
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki cynamonu 
Całe jajka ubić na puszystą masę z dodatkiem cukru (mikserem na wysokich obrotach). Zmniejszyć obroty i dodać mąkę, oliwę, proszek oraz sodę i cynamon). Wyłączyć mikser i łyżką połączyć z dynią. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Piec w 190 stopniach około 35 minut. Upieczonym ciastem rzuciłam:) tak jak w przypadku biszkoptu (klik).

Masa:
  • 200 g śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • cukier puder do smaku (dałam 3 kopiaste łyżki)
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone. 
Masą przełożyć wystudzone ciasto.

Polewa:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • kilka łyżek mleka
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodając kilka łyżek mleka. Na wierzch ciasta wylać polewę czekoladową.
Ciasto przechowywać w lodówce. Najlepsze po kilku godzinach schładzania.

26 komentarzy:

  1. Mniam. Planuję jeszcze kupić w tym sezonie jedną dynię. Co prawda u mnie w domu nie używa się jej do słodkości, ale może skuszę się na chociaż jeden wypiek. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Inspirowane Smakiem - mój syn twierdzi, że ma już dość, bo wszędzie jest dynia;), ale to ciasto zajadał ze smakiem:)

      Usuń
  2. lubię dyniowe wypieki! zjadłabym kawałek tego torciku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda - w tym wypieku dynia smakowo nie dominuje, ale daje super wilgotność ciastu:)

      Usuń
  3. Prześliczny. Z chęcią spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Slyvvia - jeśli lubisz dynię to się nie zawiedziesz:)

      Usuń
  4. Piękny ten torcik Aniu. Z dyni można cuda wyczarować, prawda?
    Pozdrawiam ,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - dziękuję:) Zgadza się. Nawet nie przypuszczałam, że tyle rzeczy można z niej zrobić. A tyle mam jeszcze w planie...:)

      Usuń
  5. Niesamowity. Świetne smaki, piękny efekt. Chyba upiekę :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evitaa - upiecz:), a ja będę Ci zazdrościć:)

      Usuń
  6. 13 kg dynia zrobiła dyniowego bloga!!!! Aniu to już jest miłość :) Ale torcik klasa!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwona - miłość z mojej i Piotrka strony:) choć i Ewa twierdzi, że "ljubi":)

      Usuń
  7. Aniu,
    wspaniały!
    Jest taki lekki,elegancki.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dyniowe wypieki to coś co zawładnęło naszym sercem w tym roku:) ... Torcik cudowny ...a masę z mascarpone bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda cudownie,zresztą jak wszystko na Twoim blogu. Oczy jedzą, oj jedzą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basinepichcenie - bardzo mi miło:)Nawet bardziej niż bardzo:)

      Usuń
  10. ciasto robiłam już kilka razy jest WYŚMIENITE rodzinka se rozsmakowała :) :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakuje i dziękuję za przypomnienie mi tego ciasta, też muszę zrobić :)

      Usuń