Beszamel, który zawsze się udaje:) Dokładny przepis znajdziecie u Oli.
A przygotowanie banalnie proste:
- 1,25 l mleka
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek masła
- sól, pieprz
Mąkę i masło zrumienić (będzie się lekko pienić, skwierczeć:)). Dodać mleko i przyprawy. Gotować na małym ogniu aż zgęstnieje (około 15 minut). Mieszać najlepiej trzepaczką - wtedy sos pozostanie puszysty.
Dlaczego taka duża porcja? Bo ciężko się powstrzymać żeby nie wyjadać podczas gotowania:)
Wow!Zawsze bałam się sosu beszamelowego bo myślałam,ze jest trudniejszy do zrobienia.Następna zapiekanka będzie już zapieczona z sosem jak należy:)Dzięki:)
OdpowiedzUsuńPucinka21 - życzę smacznego:) To naprawdę jest proste:)
UsuńFajnie że jest film bo do tej pory żaden sos nie wyszedł mi tak jak należy
OdpowiedzUsuńZenon - grunt to się nie poddawać:)
Usuń