14:18

Sos beszamelowy (Bajeczne smaki)


Beszamel, który zawsze się udaje:) Dokładny przepis znajdziecie u Oli
A przygotowanie banalnie proste:
  • 1,25 l mleka
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek masła
  • sól, pieprz





Mąkę i masło zrumienić (będzie się lekko pienić, skwierczeć:)). Dodać mleko i przyprawy. Gotować na małym ogniu aż zgęstnieje (około 15 minut). Mieszać najlepiej trzepaczką - wtedy sos pozostanie puszysty. 

Dlaczego taka duża porcja? Bo ciężko się powstrzymać żeby nie wyjadać podczas gotowania:)

4 komentarze:

  1. Wow!Zawsze bałam się sosu beszamelowego bo myślałam,ze jest trudniejszy do zrobienia.Następna zapiekanka będzie już zapieczona z sosem jak należy:)Dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucinka21 - życzę smacznego:) To naprawdę jest proste:)

      Usuń
  2. Fajnie że jest film bo do tej pory żaden sos nie wyszedł mi tak jak należy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zenon - grunt to się nie poddawać:)

      Usuń