Zapraszam Was do obejrzenia kolejnego filmiku z cyklu Bajeczne smaki. Tym razem przeciągam Olę na stronę...wątróbkożerców:)
Czy mi się to udało? Sami zobaczcie:)
W każdym razie ja wątróbkę darzę wielkim uczuciem i dosyć często gości ona na naszym stole.
Wątróbka z cebulą i jabłkiem to mój ulubiony sposób podania. Szybko, prosto i smacznie:) Zachęcam Was do spróbowania.
Po inne przepisy z wątróbką zapraszam Was tutaj (KLIK)
Składniki:
- 300 g wątróbki drobiowej
- 2 jabłka (słodkie lub lekko kwaśne)
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- majeranek
- oliwa do smażenia
- mąka do obtoczenia wątróbki
Wątróbkę opłukać, odsączyć z wody i oczyścić z ewentualnych żyłek itp. Pokroić na duże kawałki. Obtoczyć w mące i smażyć na oliwie z obu stron, aż się lekko zarumieni. Nie solić przed i podczas smażenia. Posolić dopiero po zdjęciu z patelni. Jabłka obrać i wydrążyć gniazda nasienne, a następnie pokroić w plastry o grubości około 5 mm. Plasterki jabłek usmażyć na oliwie z obu stron i odłożyć. W tym samym naczyniu (i na tym samym tłuszczu, wzbogaconym o sok z jabłek) poddusić cebulę pokrojoną plasterki. Cebulę posolić, dodać pieprz i szczyptę majeranku. Ciepłą wątróbkę ułożyć na talerzu, nakryć plasterkami jabłek oraz krążkami cebuli.
Ja bardzo lubię - robię czasem w wersji z porem, też pyszna :)
OdpowiedzUsuńGrażyna - zgadza się, z porem też pycha:)
UsuńCzęsto robiła taką wątróbkę moja mama, ja robię tylko z cebulką
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Avlina - to polecam dodanie jabłka, naprawdę wzbogaca potrawę
UsuńDaj pod koniec łyżkę dobrego gatunkowo aceto balsamico :-) Wtedy nie poznasz własnego dania :-)
OdpowiedzUsuńMoja Kawiarenka - robię też z sosem sojowym:), Spróbuję z balsamico
Usuń