Dynię mogę jednak jeść na okrągło. Kolejny raz przekonałam się, że jako dodatek do ciast jest rewelacyjna. Nadaje koloru i miłej wilgotności.
Torcik wyszedł mokry (ciasta nie trzeba już dodatkowo nasączać), a zarazem lekki. Odrobina cynamonu dodana do ciasta świetnie skomponowała się z polewą czekoladową i śmietanową masą.
Ciasto (tortownica 26 cm):
- 3 duże jajka
- 1 szklanka surowej dyni startej na tarce o dużych oczkach
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
- 1/3 szklanki oleju lub oliwy
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Całe jajka ubić na puszystą masę z dodatkiem cukru (mikserem na wysokich obrotach). Zmniejszyć obroty i dodać mąkę, oliwę, proszek oraz sodę i cynamon). Wyłączyć mikser i łyżką połączyć z dynią. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Piec w 190 stopniach około 35 minut. Upieczonym ciastem rzuciłam:) tak jak w przypadku biszkoptu (klik).
Masa:
- 200 g śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- cukier puder do smaku (dałam 3 kopiaste łyżki)
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone.
Masą przełożyć wystudzone ciasto.
Polewa:
- 100 g mlecznej czekolady
- kilka łyżek mleka
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodając kilka łyżek mleka. Na wierzch ciasta wylać polewę czekoladową.
Ciasto przechowywać w lodówce. Najlepsze po kilku godzinach schładzania.
Mniam. Planuję jeszcze kupić w tym sezonie jedną dynię. Co prawda u mnie w domu nie używa się jej do słodkości, ale może skuszę się na chociaż jeden wypiek. :)
OdpowiedzUsuńInspirowane Smakiem - mój syn twierdzi, że ma już dość, bo wszędzie jest dynia;), ale to ciasto zajadał ze smakiem:)
Usuńlubię dyniowe wypieki! zjadłabym kawałek tego torciku :)
OdpowiedzUsuńMagda - w tym wypieku dynia smakowo nie dominuje, ale daje super wilgotność ciastu:)
UsuńAle pyszny pomysł :)
OdpowiedzUsuńGrażyna - bardzo mi miło:)
UsuńPrześliczny. Z chęcią spróbuję :)
OdpowiedzUsuńSlyvvia - jeśli lubisz dynię to się nie zawiedziesz:)
UsuńPiękny ten torcik Aniu. Z dyni można cuda wyczarować, prawda?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ,
Majana - dziękuję:) Zgadza się. Nawet nie przypuszczałam, że tyle rzeczy można z niej zrobić. A tyle mam jeszcze w planie...:)
UsuńNiesamowity. Świetne smaki, piękny efekt. Chyba upiekę :).
OdpowiedzUsuńEvitaa - upiecz:), a ja będę Ci zazdrościć:)
Usuń13 kg dynia zrobiła dyniowego bloga!!!! Aniu to już jest miłość :) Ale torcik klasa!!!!!
OdpowiedzUsuńIwona - miłość z mojej i Piotrka strony:) choć i Ewa twierdzi, że "ljubi":)
UsuńAniu,
OdpowiedzUsuńwspaniały!
Jest taki lekki,elegancki.
Amber - bardzo dziękuję
UsuńDyniowe wypieki to coś co zawładnęło naszym sercem w tym roku:) ... Torcik cudowny ...a masę z mascarpone bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńJola - bo jak tu dyni nie pokochać:)
UsuńWygląda cudownie,zresztą jak wszystko na Twoim blogu. Oczy jedzą, oj jedzą :)
OdpowiedzUsuńBasinepichcenie - bardzo mi miło:)Nawet bardziej niż bardzo:)
Usuńpieknie wygląda ;)))
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńMnie nie musisz namawiać.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuńciasto robiłam już kilka razy jest WYŚMIENITE rodzinka se rozsmakowała :) :D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakuje i dziękuję za przypomnienie mi tego ciasta, też muszę zrobić :)
Usuń