Jeśli chodzi o risotto to nie mam zbyt dużego doświadczenia w tym temacie, ale rozkręcam się:) Muszę przyznać, że przygotowywanie tego dania jest niezwykle wciągające i bardzo satysfakcjonujące. A na risotto z dynią miałam ochotę już od dawna i czułam, że mi posmakuje:) Nie pomyliłam się.
Zainspirował mnie przepis z Kwestii Smaku.
Składniki (na 3-4 osoby):
- 1,5 szklanki dyni pokrojonej w kostkę (1 cm)
- 150 g ryżu do risotto (u mnie Arborio)
- 0,5 szklanki białego półsłodkiego wina
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku (duży)
- 6 łyżek masła
- 750 ml bulionu drobiowego (najlepiej domowego)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
- starty parmezan (około 40 g)
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle (3 łyżki).
Dodać połowę dyni i smażyć z cebulą i czosnkiem około 5 minut (cebula ma się lekko zeszklić).
Dodać ryż i lekko podsmażyć go z pozostałymi składnikami (ryż ma się obtoczyć masłem).
Wlać wino i poczekać aż odparuje.
Wlewać bulion małymi porcjami. Kolejną porcję dolewać w momencie gdy poprzednia wyparuje.
Po upływie około 10 minut dodać drugą część dyni i gotować aż cały bulion zostanie zużyty (ryż Arborio powinien być gotowy po 35 minutach gotowania). Całość doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ryż nie powinien się rozgotować i w środku pozostać twardawy. Samo risotto powinno być jednak zwarte i kremowe.
Risotto zestawić z ognia. Odczekać chwilę i dodać starty parmezan i 3 łyżki masła. Podawać od razu.
wygląda to naprawdę pysznie;)
OdpowiedzUsuńQwert123 - dziękuję:)
Usuńpatrząc po zdjęciach, to faktycznie się rozkręcasz- rozkosznie wyglądają :) Pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńEl Vi - będą następne;)
UsuńZ dynią nie robiłam. Bardzo ciekawa jestem smaku. Miłego wieczorku
OdpowiedzUsuńAga - dynia jest delikatna, ale świetnie jej smak podkręca parmezan
UsuńJa też nie mam dużego doświadczenia jeśli chodzi o risotto, a chyba raczej żadnego nie mam. Twoje mi się bardzo podoba. Smacznie wygląda.:)
OdpowiedzUsuńMajana - jak już się zacznie to się przepada:)
UsuńOk, czyli klasyka, tylko szparagi/pieczarki/borowiki należy zamienić na dynię ;)
OdpowiedzUsuńNie przypuszczałabym, że takie połączenie może być udane, bo dynia i ryż wydają mi się mdłe. Pewnie ten czosnek i cebula dodają charakteru?
Mam wielką chęć wypróbować!
OlaCruz - zdecydowanie nie jest mdłe. U mnie dominowała nuta dyniowo-serowa:)
UsuńAle super to wyglada!:) Nigdy nie jadlam takowego:) Az slinka cieknie:) Pozdrowka!
OdpowiedzUsuńMarzena - ja mam wielką słabość do dyni więc musiałam zrobić:)
Usuńwygląda świetnie, kleisto i pysznie! chętnie wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko
Monika
Mnamonique - będzie mi miło:)
UsuńNie jadłam jeszcze risotto, choc mam na nie wielką ochotę od dawna:)... ta dyniowa wersja jest cudowna:) pozdrawiam Aniu
OdpowiedzUsuńJola - koniecznie musisz spróbować!:)
UsuńDynia w Twoim przepisie zachowała swój piękny kolor i danie wygląda bardzo słonecznie jak na tę porę roku ;) Muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńAgnieszka - faktycznie:), to taka optymistyczna potrawa:)
UsuńAleż to apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń