20:25

Risotto z dynią


Jeśli chodzi o risotto to nie mam zbyt dużego doświadczenia w tym temacie, ale rozkręcam się:) Muszę przyznać, że przygotowywanie tego dania jest niezwykle wciągające i bardzo satysfakcjonujące. A na risotto z dynią miałam ochotę już od dawna i czułam, że mi posmakuje:) Nie pomyliłam się.
Zainspirował mnie przepis z Kwestii Smaku. 




Składniki (na 3-4 osoby):
  • 1,5 szklanki dyni pokrojonej w kostkę (1 cm)
  • 150 g ryżu do risotto (u mnie Arborio)
  • 0,5 szklanki białego półsłodkiego wina
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku (duży)
  • 6 łyżek masła
  • 750 ml bulionu drobiowego (najlepiej domowego)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • starty parmezan (około 40 g)
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle (3 łyżki).
Dodać połowę dyni i smażyć z cebulą i czosnkiem około 5 minut (cebula ma się lekko zeszklić).
Dodać ryż i lekko podsmażyć go z pozostałymi składnikami (ryż ma się obtoczyć masłem).
Wlać wino i poczekać aż odparuje.
Wlewać bulion małymi porcjami. Kolejną porcję dolewać w momencie gdy poprzednia wyparuje. 
Po upływie około 10 minut dodać drugą część dyni i gotować aż cały bulion zostanie zużyty (ryż Arborio powinien być gotowy po 35 minutach gotowania). Całość doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ryż nie powinien się rozgotować i w środku pozostać twardawy. Samo risotto powinno być jednak zwarte i kremowe. 
Risotto zestawić z ognia. Odczekać chwilę i dodać starty parmezan i 3 łyżki masła. Podawać od razu.

19 komentarzy:

  1. wygląda to naprawdę pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. patrząc po zdjęciach, to faktycznie się rozkręcasz- rozkosznie wyglądają :) Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Z dynią nie robiłam. Bardzo ciekawa jestem smaku. Miłego wieczorku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga - dynia jest delikatna, ale świetnie jej smak podkręca parmezan

      Usuń
  4. Ja też nie mam dużego doświadczenia jeśli chodzi o risotto, a chyba raczej żadnego nie mam. Twoje mi się bardzo podoba. Smacznie wygląda.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - jak już się zacznie to się przepada:)

      Usuń
  5. Ok, czyli klasyka, tylko szparagi/pieczarki/borowiki należy zamienić na dynię ;)
    Nie przypuszczałabym, że takie połączenie może być udane, bo dynia i ryż wydają mi się mdłe. Pewnie ten czosnek i cebula dodają charakteru?
    Mam wielką chęć wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. OlaCruz - zdecydowanie nie jest mdłe. U mnie dominowała nuta dyniowo-serowa:)

      Usuń
  6. Ale super to wyglada!:) Nigdy nie jadlam takowego:) Az slinka cieknie:) Pozdrowka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena - ja mam wielką słabość do dyni więc musiałam zrobić:)

      Usuń
  7. wygląda świetnie, kleisto i pysznie! chętnie wypróbuję Twój przepis :)
    Pozdrawiam cieplutko
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie jadłam jeszcze risotto, choc mam na nie wielką ochotę od dawna:)... ta dyniowa wersja jest cudowna:) pozdrawiam Aniu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - koniecznie musisz spróbować!:)

      Usuń
  9. Dynia w Twoim przepisie zachowała swój piękny kolor i danie wygląda bardzo słonecznie jak na tę porę roku ;) Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszka - faktycznie:), to taka optymistyczna potrawa:)

      Usuń
  10. Ależ to apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń