niedziela, 25 listopada 2012

Pleśniak

Sentyment do pleśniaka mam od Andrzejek w drugiej klasie szkoły podstawowej:), podczas których miałam okazję jeść go po raz pierwszy. Szmat czasu, a jednak uczucie wciąż gorące:)
Nie piekę tego ciasta często, ale kiedy się już to zdarzy nie mogę się doczekać kolejnego razu.
Najlepszy jest z jagodami, ale można go też zrobić z innymi owocami lub z dobrej jakości dżemem.
A nazwa? Wzięła się z wyglądu ciasta od spodu. Jasny kruchy spód plami się od owoców przywołując na myśl...:) Eeee tam... ciasto jest po prostu przepyszne!:)

Składniki (blaszka 22cm x 33cm):
  • 500 g mąki krupczatki
  • 275 g masła
  • 3/4 szklanki cukru + 4 łyżki
  • 5 jajek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao (u mnie ciemne)
  • 300 g jagód (u mnie mrożone)
Mąkę wymieszać z posiekanym masłem, żółtkami, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym oraz 4 łyżkami cukru. Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Jedną z części wymieszać z kakao (zagnieść). Z każdej części uformować kulkę, owinąć w folię i schłodzić w lodówce (ja wkładam do zamrażarki, powinno się mocno schłodzić żeby łatwo je było ścierać).
Białka ubić z cukrem na sztywno.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą warstwę ciasta utworzyć ścierając jasne ciasto kruche na tarce o dużych oczkach. Na ciasto wyłożyć owoce. Następnie zetrzeć ciasto kakaowe. Na nie wyłożyć pianę z białek i na wierzch zetrzeć drugie jasne ciasto.
Piec w 180 stopniach około 40 minut.

21 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. K. - w pełni podzielam to uczucie:)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie ciasta.Z niecierpliwością czekam na lato i owoce,chociaż mysle o zrobieniu wersji z dżemem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucinka21 - zrób z dżemem, też będzie dobre;)

      Usuń
  3. pleśniakowe sentymenty.. znam to :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały! Uwielbiam pleśniaka. Kocham z czerwonymi porzeczkami, latem, ale Twoja wersja z jagodami także mi się podoba. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - a z porzeczkami to chyba nie jadłam:)

      Usuń
  5. uwielbiam to ciasto! a tak dawno nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda - no właśnie ja też o nim zapominam:)

      Usuń
  6. Oj tak, to ciasto dzieciństwa. Chociaż ja uwielbiam z powidłami śliwkowymi. No i zapraszam po nagrodę http://stokolorowkuchni.blox.pl/2012/11/Liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - z powidłami pycha! Dziękuję za nagrodę!

      Usuń
  7. też bardzo lubię plesniaka:) jest przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda bosko!!!! nie wiem dlaczego, ale jesień upływa mi na mufinkach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwona - dziękuję:) Ja też nie wiem;)

      Usuń
  9. wygląda jak mój 'skubaniec' uwielbiam wyjadać kawałki z góry ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chcedobrzezjesc - bo one są najlepsze!:)

      Usuń
  10. Ciasto mojego dzieciństwa :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evitaa - ja zaczęłam robić dopiero w dorosłości:)

      Usuń
  11. Bardzo dobre takie ciasto!!
    Bardzo fajny blog pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie w odwiedziny przy okazji:)
    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.