niedziela, 4 listopada 2012

Tort czekoladowy


Z okazji 2 urodzin Ewy popełniłam czekoladowy tort. Nie mogło być inaczej, gdyż Ewa czekoladę uwielbia:) 
Tort smakował wszystkim
i miło mi było, gdy goście prosili o dokładkę:) 

Moja próżność została połechtana, podniebienia i brzuchy gości zostały zaspokojone, a co najważniejsze tort zyskał uznanie Ewy:)
Z pewnością zrobię go jeszcze nie jeden raz:)
Jeżeli macie ochotę zapoznać się z moimi wcześniejszymi tortowymi wypiekami to zapraszam Was tu (klik).

Składniki biszkoptu (tortownica 26 cm):

  • 6 jajek
  • 1/3 szklanki ciemnego kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka. Wyłączyć mikser i łyżką wymieszać z mąką i kakao. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) i piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest suchy). 


Składniki masy:
  • 400 g śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na wysokich obrotach. Zmniejszyć obroty i dodać serek mascarpone. 

Do nasączenia biszkoptu:
  • 0,5 szklanki wrzątku
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cukru pudru
Dodatki:
  • mały słoiczek konfitury wiśniowej (użyłam domowej)
  • 100 g białej czekolady (do zrobienia ozdób)
  • polewa: 300 g czekolady mlecznej + 50 g masła + opcjonalnie kilka łyżek mleka
Ostudzony biszkopt przeciąć na trzy części (przy pomocy dużego ostrego noża (ja w tym celu używam dużego noża z piłką). Biszkopt dobrze jest odwrócić do góry nogami wtedy spód biszkoptu staje się równym wierzchem. 
Pierwszy blat biszkoptowy nasączyć i wyłożyć na niego konfiturę wiśniową, a następnie połowę masy śmietanowej. Przykryć drugim blatem, który również nasączyć i wyłożyć drugą połowę masy. Nakryć trzecim blatem i również go nasączyć. Na wierzch wylać polewę z czekolady (w kąpieli wodnej roztopić czekoladę z dodatkiem masła - jeżeli masa jest zbyt gęsta można dodać kilka łyżek mleka). Brzegi tortu również wysmarować polewą czekoladową. 


Na tężejącą polewę czekoladową wyłożyć ozdoby wykonane z białej czekolady (białą czekoladę rozpuścić (uwaga: bardzo szybko tężeje, można dodać trochę mleka) i przy pomocy woreczka lub szprycy do ozdabiania tortów wylewać kształty na papier do pieczenia wysmarowany olejem). Pozostawić do stężenia (najlepiej przygotować je 2-3 godziny wcześniej)
Tort przechowywać w lodówce. Przy krojeniu dobrze jest zamoczyć nóż w gorącej wodzie (ze względu na polewę czekoladową). 


17 komentarzy:

  1. tort genialny! i smaczny, na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda - o tak:) Nawet mój mąż stwierdził, że to pierwszy tort czekoladowy jaki mu smakował:)

      Usuń
  2. Mmm Ewcia miała cudny tort urodzinowy :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evitaa - też tak nieskromnie uważam:)

      Usuń
  3. Musiał byc pyszny, też lubię czekoladę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anula - witaj w klubie czekoladożerców:)

      Usuń
  4. Mniam, jaki piękny i pyszny! Ewunia wie co dobre.
    Wszystkiego najlepszego dla Córeczki! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki apetyczny tort :)
    Wszystkiego najlepszego dla Ewci!

    OdpowiedzUsuń
  6. Znam także fana czekolady,któremu taki tort zrobiłby niesamowitą frajde:)i wisienki:)zdecydowanie jest to mój czekoladowy faworyt czekający żebym go zrobiła:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Och, czeka mnie pieczenie tortu na pierwszy roczek mojej pociechy, aż się boję co to będzie...

    OdpowiedzUsuń
  8. Aniu, wspaniały tort! Najlepsze życzenia dla Ewy i pozdrowienia dla Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ewa musiala byc zachwycona :) Tort wyglada wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tort jest wspanialy,pieklam na urodziny syna w grudniu a takze na Swieta Bozego Narodzenia.Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszny,rozpływa się w ustach,dziękuję za przepis,zrobiłam dla córeczki tak bez okazji:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.