18:36

Tort czekoladowy


Z okazji 2 urodzin Ewy popełniłam czekoladowy tort. Nie mogło być inaczej, gdyż Ewa czekoladę uwielbia:) 
Tort smakował wszystkim
i miło mi było, gdy goście prosili o dokładkę:) 

Moja próżność została połechtana, podniebienia i brzuchy gości zostały zaspokojone, a co najważniejsze tort zyskał uznanie Ewy:)
Z pewnością zrobię go jeszcze nie jeden raz:)
Jeżeli macie ochotę zapoznać się z moimi wcześniejszymi tortowymi wypiekami to zapraszam Was tu (klik).

Składniki biszkoptu (tortownica 26 cm):

  • 6 jajek
  • 1/3 szklanki ciemnego kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka. Wyłączyć mikser i łyżką wymieszać z mąką i kakao. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) i piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest suchy). 


Składniki masy:
  • 400 g śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na wysokich obrotach. Zmniejszyć obroty i dodać serek mascarpone. 

Do nasączenia biszkoptu:
  • 0,5 szklanki wrzątku
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cukru pudru
Dodatki:
  • mały słoiczek konfitury wiśniowej (użyłam domowej)
  • 100 g białej czekolady (do zrobienia ozdób)
  • polewa: 300 g czekolady mlecznej + 50 g masła + opcjonalnie kilka łyżek mleka
Ostudzony biszkopt przeciąć na trzy części (przy pomocy dużego ostrego noża (ja w tym celu używam dużego noża z piłką). Biszkopt dobrze jest odwrócić do góry nogami wtedy spód biszkoptu staje się równym wierzchem. 
Pierwszy blat biszkoptowy nasączyć i wyłożyć na niego konfiturę wiśniową, a następnie połowę masy śmietanowej. Przykryć drugim blatem, który również nasączyć i wyłożyć drugą połowę masy. Nakryć trzecim blatem i również go nasączyć. Na wierzch wylać polewę z czekolady (w kąpieli wodnej roztopić czekoladę z dodatkiem masła - jeżeli masa jest zbyt gęsta można dodać kilka łyżek mleka). Brzegi tortu również wysmarować polewą czekoladową. 


Na tężejącą polewę czekoladową wyłożyć ozdoby wykonane z białej czekolady (białą czekoladę rozpuścić (uwaga: bardzo szybko tężeje, można dodać trochę mleka) i przy pomocy woreczka lub szprycy do ozdabiania tortów wylewać kształty na papier do pieczenia wysmarowany olejem). Pozostawić do stężenia (najlepiej przygotować je 2-3 godziny wcześniej)
Tort przechowywać w lodówce. Przy krojeniu dobrze jest zamoczyć nóż w gorącej wodzie (ze względu na polewę czekoladową). 


17 komentarzy:

  1. tort genialny! i smaczny, na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda - o tak:) Nawet mój mąż stwierdził, że to pierwszy tort czekoladowy jaki mu smakował:)

      Usuń
  2. Mmm Ewcia miała cudny tort urodzinowy :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evitaa - też tak nieskromnie uważam:)

      Usuń
  3. Musiał byc pyszny, też lubię czekoladę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anula - witaj w klubie czekoladożerców:)

      Usuń
  4. Mniam, jaki piękny i pyszny! Ewunia wie co dobre.
    Wszystkiego najlepszego dla Córeczki! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki apetyczny tort :)
    Wszystkiego najlepszego dla Ewci!

    OdpowiedzUsuń
  6. Znam także fana czekolady,któremu taki tort zrobiłby niesamowitą frajde:)i wisienki:)zdecydowanie jest to mój czekoladowy faworyt czekający żebym go zrobiła:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Och, czeka mnie pieczenie tortu na pierwszy roczek mojej pociechy, aż się boję co to będzie...

    OdpowiedzUsuń
  8. Aniu, wspaniały tort! Najlepsze życzenia dla Ewy i pozdrowienia dla Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ewa musiala byc zachwycona :) Tort wyglada wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tort jest wspanialy,pieklam na urodziny syna w grudniu a takze na Swieta Bozego Narodzenia.Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszny,rozpływa się w ustach,dziękuję za przepis,zrobiłam dla córeczki tak bez okazji:)

    OdpowiedzUsuń