Przygotowanie pasty z fasoli jest nieco rozciągnięte w czasie, ale wymaga naprawdę mało wysiłku.
Pasta sprawdza się doskonale jako smarowidło do pieczywa, ale można ją również podać np. z warzywami pokrojonymi w słupki.
Pasta z fasoli daje wiele możliwości wzbogacenia jej dodatkami. Ja postawiłam na taki "swojski" smak i wyszło naprawdę pysznie.
Składniki:
Pasta sprawdza się doskonale jako smarowidło do pieczywa, ale można ją również podać np. z warzywami pokrojonymi w słupki.
Pasta z fasoli daje wiele możliwości wzbogacenia jej dodatkami. Ja postawiłam na taki "swojski" smak i wyszło naprawdę pysznie.
Składniki:
- 250 g białej fasoli (użyłam: Jaś karłowy Lestello)
- 1 średnia cebula
- pół jabłka
- łyżeczka majeranku
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Fasolę zamoczyć na min. 8 godzin. Namoczoną fasolę wypłukać, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać 1/2 łyżeczki soli. Gotować ok. 45 minut (aż fasola zmięknie). Odcedzić i ostudzić.
Podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać jabłko i prażyć aż zmięknie. Dodać majeranek i podlać odrobiną wody. Dusić przez 2-3 minuty i zdjąć z ognia. Podsmażone składniki dodać do fasoli i zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przechowywać w lodówce (do kilku dni).
Wpis powstał w ramach współpracy z marką Lestello.
Super przepis :) uwielbiam fasolę ... maż jak posmakuje to pomyśli że zjadł z pasztetem hehe
OdpowiedzUsuńMysza Myszunia - mi się nawet ten smak bardziej z domowym smalcem kojarzy :)
Usuń