20:32

Pasta z białej fasoli

Przygotowanie pasty z fasoli jest nieco rozciągnięte w czasie, ale wymaga naprawdę mało wysiłku. 
Pasta sprawdza się doskonale jako smarowidło do pieczywa, ale można ją również podać np. z warzywami pokrojonymi w słupki. 
Pasta z fasoli daje wiele możliwości wzbogacenia jej dodatkami. Ja postawiłam na taki "swojski" smak i wyszło naprawdę pysznie. 

Składniki:
  • 250 g białej fasoli (użyłam: Jaś karłowy Lestello)
  • 1 średnia cebula
  • pół jabłka
  • łyżeczka majeranku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
Fasolę zamoczyć na min. 8 godzin. Namoczoną fasolę wypłukać, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać 1/2 łyżeczki soli. Gotować ok. 45 minut (aż fasola zmięknie). Odcedzić i ostudzić.
Podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać jabłko i prażyć aż zmięknie. Dodać majeranek i podlać odrobiną wody. Dusić przez 2-3 minuty i zdjąć z ognia. Podsmażone składniki dodać do fasoli i zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przechowywać w lodówce (do kilku dni). 



Wpis powstał w ramach współpracy z marką Lestello. 

2 komentarze:

  1. Super przepis :) uwielbiam fasolę ... maż jak posmakuje to pomyśli że zjadł z pasztetem hehe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mysza Myszunia - mi się nawet ten smak bardziej z domowym smalcem kojarzy :)

      Usuń