17:23

Sałatka z makaronem i tuńczykiem

Sałatka z cyklu mega ekspresowa i nie wymagająca dużego nakładu pracy. 
Idealna na kolację czy do pracy, ale z powodzeniem może też wystąpić w roli dania na przyjęciach. 
Ja zrobiłam ją na rodziny Hani i o dziwo smakowała nie tylko dorosłym, bo zajadały ją również dzieci. 

Składniki:

  • 200 g makaronu muszelki (najmniejsze)
  • puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 6 dużych rzodkiewek 
  • 2 duże gruntowe ogórki
  • puszka tuńczyka w oleju
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 1 łyżka drobnego szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku
Makaron ugotować al dente. Tuńczyka wyjąć z puszki i rozdrobnić (nie odlewać oleju). Paprykę, ogórki i rzodkiewki pokroić w drobną kostkę. 
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Sałatkę najlepiej przygotować 2 godziny przed podaniem. 



1 komentarz: