21:06

Leczo z dynią

Również i w tym sezonie na blogu pojawiać się będą przepisy z dynią, ponieważ moje uczucie do niej nie słabnie.
Tym razem dynia wystąpiła jako główny składnik popularnego leczo (a raczej wariacji na jego temat), w części zastępując paprykę.
Danie wyszło bardzo smaczne, moje jest bez mięsa, ale można oczywiście dodać np. kiełbasę pokrojoną w kostkę.
My zjedliśmy leczo z pieczywem, ale można podać je również z kaszą czy ryżem. 

Składniki:
  • 1 kg dyni
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 zielona papryka (może być też czerwona)
  • 1 marchewka
  • 4 pomidory (lub puszka krojonych pomidorów)
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 liście laurowe (małe)
  • sól, pieprz, ostra suszona papryka

Do dużego garnka wlać oliwę. Podgrzewać na małym ogniu, a następnie dodać posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę. Mieszać co chwilę, pilnując żeby cebula i czosnek za bardzo się nie przysmażyły. W dalszej kolejności dodać dynię pokrojoną w większą kostkę i pomidory (surowe obieramy ze skóry i również kroimy w kostkę) oraz liście laurowe. 
Całość dusić aż wszystkie warzywa zmiękną. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką. 

3 komentarze:

  1. Powinnaś mieć na imię Dynia kobieto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie Olek już od kilku dni męczy o ciasto z dynią i nutellą:) .... lecza z ynią jeszcze nie robiłam, ale nic straconego:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sezon na dynie właśnie się zaczyna, więc muszę spróbować leczo z Twojego przepisu! :)

    OdpowiedzUsuń