Z cyklu Viva la pasta przedstawiamy z Aleksandrą z Moja Toskania makaron orecchiette z sosem ricottowo-miętowym.
Jest to danie idealne na gorące dni, ponieważ pracy z nim niewiele, a połączenie chłodnego serka z miętą i skórką z cytryny jest niezwykle orzeźwiające.
W naszym cyklu pokazywałyśmy już wcześniej jak samodzielnie zrobić makaron orecchiette - tym razem skorzystałyśmy z gotowego.
Składniki:
- 400 g makaronu orecchiette
- 200 g ricotty
- 20 listków mięty
- 1 cytryna
- 6 łyżek oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Cytrynę dokładnie wyszorować i zetrzeć skórkę (ja dodałam tylko z połowy cytryny). Dodać drobno posiekane listki mięty i całość wymieszać z ricottą. Doprawić solą i pieprzem. Na patelnię wlać oliwę i dodać posiekany czosnek. Chwilę podgrzewać, a następnie dodać makaron. Zdjąć z patelni i wymieszać z sosem ricottowo-miętowym.
Zajrzyjcie również do Aleksandry, która swoje orecchiette przygotowała w Toskanii.
Dla mnie pychota!
OdpowiedzUsuńAniu przekonałaś mnie .... juz wiem co pojawi się u mnie jutro na obiad ... zebym tylko nie zapomniała ricotty kupić:)
OdpowiedzUsuń