16:16

Murzynek z powidłami

murzynek z dżemem


Zimno, wieje i leje. Jak to jesienią...
Poziom zapotrzebowania na domowe ciasto wzrasta u mnie wprost proporcjonalnie do opadającej za oknem temperatury. 
Przyjemniej się robi gdy dom wypełni ciepło i aromat murzynka z powidłami. 
To ciasto wyjątkowo kojarzy mi się z moimi szkolnymi latami. Wówczas królowało w polskich domach i piekło je większość nastolatek. 
Pracy przy nim prawie wcale. A efekt?
Sami wypróbujcie! :)
Do upieczenia tego murzynka możecie użyć również innego dżemu (dobrze jednak żeby był domowy) - świetnie sprawdza się porzeczkowy. 

Składniki (upiekłam w keksówce 11 cm x 25 cm, ale można upiec w większej blaszce - ciasto będzie niższe i należy wtedy skrócić czas pieczenia):

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki domowych powideł
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 łyżek kakao (ciemnego)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki oleju
Polewa:
  • 200 g czekolady (u mnie mleczna, ale może być też gorzka)
  • 1 kopiasta łyżka masła
Wszystkie składniki ciasta zmiksować ze sobą - krótko, tylko do połączenia się składników. 
Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 1 godziny (lub ok. 40 minut w przypadku większej formy i niższej wersji). 
Ostudzone ciasto polać polewą (czekoladę i masło umieścić w naczyniu, które ustawić nad parującą wodą i rozpuścić).

Inne wersje murzynków znajdziecie tutaj

2 komentarze:

  1. U mnie ostatnio faza na jabłeczniki:) ... choć upiekliśmy też i pierniczki:) .... taki murzynek z powidłami lubie, jest wilgotny i pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam mój murzynek jest mozna powiedziec identyczny z tym ze daje 1 szkl cukru , 3 łyzki kakao , 3 łyzki najlepiej dziemu z czarnej pozeczki oraz oprócz sody jedna łyzeczke proszku reszta tak samo:)

    OdpowiedzUsuń