Zimno, wieje i leje. Jak to jesienią...
Poziom zapotrzebowania na domowe ciasto wzrasta u mnie wprost proporcjonalnie do opadającej za oknem temperatury.
Przyjemniej się robi gdy dom wypełni ciepło i aromat murzynka z powidłami.
To ciasto wyjątkowo kojarzy mi się z moimi szkolnymi latami. Wówczas królowało w polskich domach i piekło je większość nastolatek.
Pracy przy nim prawie wcale. A efekt?
Sami wypróbujcie! :)
Do upieczenia tego murzynka możecie użyć również innego dżemu (dobrze jednak żeby był domowy) - świetnie sprawdza się porzeczkowy.
Składniki (upiekłam w keksówce 11 cm x 25 cm, ale można upiec w większej blaszce - ciasto będzie niższe i należy wtedy skrócić czas pieczenia):
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki domowych powideł
- 1/2 szklanki cukru
- 5 łyżek kakao (ciemnego)
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 szklanki oleju
Polewa:
- 200 g czekolady (u mnie mleczna, ale może być też gorzka)
- 1 kopiasta łyżka masła
Wszystkie składniki ciasta zmiksować ze sobą - krótko, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 1 godziny (lub ok. 40 minut w przypadku większej formy i niższej wersji).
Ostudzone ciasto polać polewą (czekoladę i masło umieścić w naczyniu, które ustawić nad parującą wodą i rozpuścić).
Inne wersje murzynków znajdziecie tutaj.
U mnie ostatnio faza na jabłeczniki:) ... choć upiekliśmy też i pierniczki:) .... taki murzynek z powidłami lubie, jest wilgotny i pyszny:)
OdpowiedzUsuńWitam mój murzynek jest mozna powiedziec identyczny z tym ze daje 1 szkl cukru , 3 łyzki kakao , 3 łyzki najlepiej dziemu z czarnej pozeczki oraz oprócz sody jedna łyzeczke proszku reszta tak samo:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa stronka. Ale proszę mi napisać czy podany czas pieczenia ciast to jest - dół, góra dół czy termo ? Pozdrawiam .Danka
OdpowiedzUsuńZawsze góra-dół.
UsuńDziękuję bardzo. Wszystkie bez pieczenia juz robiłam teraz pora na pieczenie :-) . Ciasta są pyszne.pozdrawiam i czekam na dalsze superancko przepisy. Danka
OdpowiedzUsuńPowodzenia w wypiekaniu! :)
Usuń