08:00

Makaron muszle zapiekany z kalafiorem romanesco

romanesco, kalafior
Z cyklu Viva la pasta prezentujemy razem z Aleksandrą z Moja Toskania danie z wykorzystaniem makaronu w kształcie muszli. 
Tym razem makaron zapiekłyśmy z pięknym i smacznym kalafiorem rzymskim (romanesco) połączonym z sosem beszamelowym. 
Zapraszamy na conchiglie al forno con cavolfiore romano!

Składniki (porcja na 4-5 osób):

  • 300 g makaronu muszelki ( u mnie duże muszle, można użyć mniejszych)
  • kalafior rzymski
  • 250 ml beszamelu (250 ml mleka, kopiasta łyżka masła, kopiasta łyżka mąki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa)
  • 1 duża cebula
  • 30-40 g startego parmezanu 
  • 4 łyżki oliwy + łyżka do wysmarowania naczynia
  • sól



Kalafiora oczyścić z liści, podzielić na różyczki i ugotować (ja gotowałam na parze). Na patelni polanej oliwą zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. 
Przygotować beszamel: rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszając chwilę podsmażyć. Zalać mlekiem, dodać przyprawy (najlepiej użyć świeżej gałki muszkatołowej) i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut, dość często mieszając). Gotowy beszamel wymieszać z cebulą. Makaron ugotować al dente. Wymieszać makaron, beszamel i różyczki kalafiora. 
Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Posypać po wierzchu serem. Zapiekać w 180 stopniach ok. 30 minut (aż wierzch się lekko zrumieni).




Zajrzyjcie również do Aleksandry i zobaczcie jej danie przygotowane w Toskanii (klik).




3 komentarze:

  1. piękny jest ten kalafior... muszę posadzić na działce w przyszłym roku bo nie do dostania u mnie w miasteczku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie spotkałam u nas takiego kalafiora, ale jest cudowny .... podobnie jak Wasze danie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Makaron muszle zapiekany z kalafiorem wyglądają przepyszne .

    OdpowiedzUsuń