Tym razem z cyklu "Ciasteczka na 10 rączek" dzieci (z małą pomocą) przygotowały batony zbożowo-orzechowe.
Batony są doskonałą przekąską czy słodkim deserem.
Nam bardzo smakowały - dzieci stwierdziły, że to o wiele lepsza sprawa niż kupne batoniki z "niewiadomoczego".
Słodko, zdrowo i do tego z walorem edukacyjnym - bardzo polecamy!
Zajrzyjcie również do Lili i Olka (blog Joli), zobaczcie batoniki, które przygotowali.
Zainspirował nas przepis na "power batony".
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 0,5 szklanki płatków jaglanych (lub innych)
- 1 szklanka mieszanki orzechów, rodzynek, sezamu (u nas 3/4 szklanki orzechów, 1/4 szklanki rodzynek i 2 łyżki sezamu)
- 1/3 szklanki miodu
- 1/3 szklanki masła orzechowego (wybierajcie jak najbardziej naturalne albo sami zmiksujcie orzechy)
- łyżka masła
Orzechy obrać. Razem z rodzynkami posiekać lub rozdrobnić przy pomocy robota. Miód, masło i masło orzechowe podgrzać i połączyć z suchymi składnikami.
Powstałą w ten sposób masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wyrównać i pozostawić do zastygnięcia.
Pokroić na dowolnej wielkości batoniki.
Wspaniałe batoniki Kochani .... właśnie spałaszowałam dziś jeden po treningu .... a i Lili bardzo smakują:). Dziękujemy za kolejne cudowne ciasteczkowanie i czekamy na następne:)
OdpowiedzUsuńMy też czekamy z niecierpliwością :)
UsuńBatoniki wyglądają wspaniale, sama muszę przyrządzić podobne moim pociechom :)
OdpowiedzUsuń