08:00

Batony zbożowo-orzechowe


Tym razem z cyklu "Ciasteczka na 10 rączek" dzieci (z małą pomocą) przygotowały batony zbożowo-orzechowe.
Batony są doskonałą przekąską czy słodkim deserem.
Nam bardzo smakowały - dzieci stwierdziły, że to o wiele lepsza sprawa niż kupne batoniki z "niewiadomoczego".
Słodko, zdrowo i do tego z walorem edukacyjnym - bardzo polecamy!
Zajrzyjcie również do Lili i Olka (blog Joli), zobaczcie batoniki, które przygotowali.

Zainspirował nas przepis na "power batony".

Składniki:

 - 1 szklanka płatków owsianych
 - 0,5 szklanki płatków jaglanych (lub innych)
 - 1 szklanka mieszanki orzechów, rodzynek, sezamu (u nas 3/4 szklanki orzechów, 1/4 szklanki rodzynek i 2 łyżki sezamu)
 - 1/3 szklanki miodu
 - 1/3 szklanki masła orzechowego (wybierajcie jak najbardziej naturalne albo sami zmiksujcie orzechy)
 - łyżka masła




Orzechy obrać. Razem z rodzynkami posiekać lub rozdrobnić przy pomocy robota. Miód, masło i masło orzechowe podgrzać i połączyć z suchymi składnikami. 
Powstałą w ten sposób masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Wyrównać i pozostawić do zastygnięcia. 


Pokroić na dowolnej wielkości batoniki.  









3 komentarze:

  1. Wspaniałe batoniki Kochani .... właśnie spałaszowałam dziś jeden po treningu .... a i Lili bardzo smakują:). Dziękujemy za kolejne cudowne ciasteczkowanie i czekamy na następne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Batoniki wyglądają wspaniale, sama muszę przyrządzić podobne moim pociechom :)

    OdpowiedzUsuń