Dziecinnie proste, szybkie w przygotowaniu, przepyszne - czego chcieć więcej od ciasta z jabłkami?
Jedyna wada to szybkie znikanie, ale ciasta tego typu już tak mają i nie da się nic na to zaradzić.
Chyba, żeby... upiec od razu dwie blachy :)
Zainspirował mnie przepis znaleziony u Kasi.
Składniki (blacha 35 cm x 25 cm):
- 5 jabłek
- 4 jajka
- 15 łyżek mąki pszennej
- 8 łyżek cukru
- 10 łyżek oleju
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do oprószenia po wierzchu.
Jabłka obrać, pokroić na ósemki (lub jeszcze mniejsze kawałki) i ułożyć na spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostałe składniki zmiksować ze sobą - powinny się dokładnie wymieszać.
Powstałe ciasto wylać na kawałki jabłek.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 40 minut.
Bardzo ciekawy sposób na ciasto jabłkowe! Zapraszam na kluski dyniowe! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/22/kluski-dyniowe-z-serem-plesniowym/
OdpowiedzUsuńW sam raz dla lenia takiego jak ja. Muszę spróbować Aniu.
OdpowiedzUsuńSto Kolorów Kuchni- Ty i lenistwo? Nijak nie pasuje do Ciebie :)
UsuńRzeczywiście mega szybkie ciacho .... a że szybko znika to znaczy, że dobre:)
OdpowiedzUsuńJolanta - proste i dobre. To lubimy :)
Usuń