08:35

Najlepsze ciasto na pierogi

pierogi ruskie

W tym wpisie zebrałam dla Was wskazówki dotyczące wykonania najlepszego, moim zdaniem, ciasta na pierogi. 
Do tej pory praktykowałam dwa sposoby sporządzania ciasta: z zimną wodą oraz z wrzątkiem. 
Po latach doświadczeń i konsultacji z Babcią doszłam do wniosku, że nie ma lepszego ciasta niż to, na który przepis podaję poniżej. 
Ciasto nie klei się do rąk, ale doskonale się skleja, nie trzeba go podsypywać podczas wałkowania. 
Po ugotowaniu pozostaje miękkie a jednocześnie zachowuje sprężystość. Daje się rozwałkować na bardzo cienki placek. 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • wrzątek (ok. 1 szklanki)
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
Do miski wsypać mąkę i wymieszać ją z olejem/oliwą. W osobnej miseczce roztrzepać jajko. Do mąki wlewać wrzątek (ok. 1 szklanki) i mieszać przy pomocy drewnianej łyżki. Ciasto (takie wstępnie wymieszane) odstawić na chwilę żeby odrobinę ostygło. Do jeszcze ciepłego wlać rozmieszane jajko i zagnieść ciasto przy pomocy rąk. 


W zależności od jego gęstości, jeżeli zachodzi taka potrzeba, dodać trochę ciepłej wody lub dosypać mąki. 
Gotowe ciasto odstawić na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu rozpocząć wałkowanie (ciasto nie wymaga podsypywania). 

Jeżeli szukasz inspiracji na farsze do pierogów to zajrzyj TUTAJ.

Zobacz filmik instruktażowy z lepieniem pierogów (lepienie od 4 minuty)



5 komentarzy:

  1. Witam,zgadzam się jest to naprawdę bardzo fajne i smaczne ciasto ja jeszcze dodaje do niego szczyptę soli .

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne porady przed zbliżającymi się świętami

    OdpowiedzUsuń
  3. Swoje ciasto robię z bardzo gorącą wodą i z solą. Nic więcej nie dodaję, jest cudowne mięciutkie i sie nie klei .... olej dodawałam jedynie do ciasta z mąką pelnoziarnistą, ale spróbuję kolejnym razem i do tego z białej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - robiłam też z bardzo zimną i było ok, ale to jest moje ulubione i najsmaczniejsze :)

      Usuń
  4. Bardzo dobry przepis! Pierogi są cudowne! https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń