20:48

Jabłka zalewane ciastem, najprostszy jabłecznik


Dziecinnie proste, szybkie w przygotowaniu, przepyszne - czego chcieć więcej od ciasta z jabłkami?
Jedyna wada to szybkie znikanie, ale ciasta tego typu już tak mają i nie da się nic na to zaradzić. 
Chyba, żeby... upiec od razu dwie blachy :)

Zainspirował mnie przepis znaleziony u Kasi

Składniki (blacha 35 cm x 25 cm):

  • 5 jabłek 
  • 4 jajka
  • 15 łyżek mąki pszennej
  • 8 łyżek cukru
  • 10 łyżek oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do oprószenia po wierzchu. 





Jabłka obrać, pokroić na ósemki (lub jeszcze mniejsze kawałki) i ułożyć na spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. 


Pozostałe składniki zmiksować ze sobą - powinny się dokładnie wymieszać. 
Powstałe ciasto wylać na kawałki jabłek. 
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 40 minut. 










5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy sposób na ciasto jabłkowe! Zapraszam na kluski dyniowe! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/22/kluski-dyniowe-z-serem-plesniowym/

    OdpowiedzUsuń
  2. W sam raz dla lenia takiego jak ja. Muszę spróbować Aniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sto Kolorów Kuchni- Ty i lenistwo? Nijak nie pasuje do Ciebie :)

      Usuń
  3. Rzeczywiście mega szybkie ciacho .... a że szybko znika to znaczy, że dobre:)

    OdpowiedzUsuń