07:44

Torcik truskawkowo-galaretkowy

torcik, galaretkowy
Torcik galaretkowy z dużą porcją truskawek. 
Typowo wakacyjny, bez pieczenia, a przez to, że prosto z lodówki jest idealny na letnie upały. 
Moim galaretkożercom bardzo smakował - mi najbardziej odpowiadała warstwa ze zmiksowanymi truskawkami. 
Deser jest prosty w wykonaniu, choć nieco czasochłonny - pracy jest mało, ale jest rozciągnięta w czasie. 
Podane proporcje można również wykorzystać do przygotowania kolorowych deserów np. w małych pucharkach. Będą idealne na letnie przyjęcie. 

Składniki (tortownica 23 cm):
  • 1 galaretka agrestowa (zielona) rozpuszczona w 200 ml wrzątku
  • jogurt naturalny 150 g
  • 500 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 300 ml wrzątku
  • 1 galaretka truskawkowa rozpuszczona w 200 ml wrzątku
  • jogurt naturalny 150 g
  • 300 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa rozpuszczona w 400 ml wrzątku
Ostudzoną galaretkę agrestową (w formie płynnej, nie czekamy aż zacznie tężeć) zmiksować z jogurtem naturalnym. Najlepiej żeby jak najmocniej się spieniła. Wylać do formy - uwaga, powinna być bardzo szczelna. Wstawić do lodówki. Odczekać aż stężeje. 
500 g truskawek zmiksować z ostudzonymi 2 galaretkami truskawkowymi (rozpuszczonymi w 300 ml wrzątku) i masę wylać na poprzednią. Wstawić do lodówki. Odczekać aż stężeje. 
Kolejną masę ubić z galaretki truskawkowej i jogurtu. Wylać i schłodzić. Kiedy stężeje ułożyć na niej truskawki - całe lub pokrojone w plasterki. Zalać warstwą galaretki (400 ml). Całość schłodzić najlepiej kilka godzin. 

tort, truskawki

Zobacz również przepis na torcik z masą truskawkową



4 komentarze:

  1. Sezon na truskawki w pełni - pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  2. Anulka takie torciki najlepsze:) .. i choć u nas dziś leje od kilku dobrych godzin to i tak zjadłabym te cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały wakacyjny torcik :) Sylwia.

    OdpowiedzUsuń