Przeważnie piekę pleśniaka z jagodami, ale wersja truskawkowa też jest niezła.
W sezonie truskawkowym koniecznie je upieczcie.
U nas ciasto wystąpiło w roli tortu na 11-te urodziny Olka.
Wyszło przepysznie!
Składniki (tortownica 26 cm):
W sezonie truskawkowym koniecznie je upieczcie.
U nas ciasto wystąpiło w roli tortu na 11-te urodziny Olka.
Wyszło przepysznie!
Składniki (tortownica 26 cm):
- 500 g mąki krupczatki
- 275 g masła
- 3/4 szklanki + 4 łyżki cukru
- 5 jajek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy (8 g)
- 2 łyżki kakao (używam ciemnego)
- ok. 300 g truskawek
Mąkę wymieszać z posiekanym masłem, żółtkami, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym oraz 4 łyżkami cukru. Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Jedną z części wymieszać z kakao (zagnieść). Z każdej części uformować kulkę, owinąć w folię i schłodzić w lodówce (ja wkładam do zamrażarki, powinno się mocno schłodzić żeby łatwo je było ścierać).
Białka ubić z cukrem na sztywno.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą warstwę ciasta utworzyć ścierając jasne ciasto kruche na tarce o dużych oczkach. Na ciasto wyłożyć owoce (małe truskawki w całości, większe przekroić na pół i ułożyć rozcięciami do góry). Następnie zetrzeć ciasto kakaowe. Na nie wyłożyć pianę z białek i na wierzch zetrzeć drugie jasne ciasto.
Piec w 180 stopniach około 40 minut.
(jedenastkę wysypałam z części ciemnego ciasta pozostawionego ze środkowej warstwy)
Dla Olka wszystkiego najlepszego:) Tort - pleśniak wyszedł bardzo, bardzo smakowicie:). U nas plesniak najczęściej z porzeczką:)
OdpowiedzUsuńJola - dziękuję i Olkowi przekazuję. A ja w tym roku muszę w końcu zrobić z porzeczką, bo takiego jeszcze nie jadłam :)
Usuń