16:48

Pleśniak z truskawkami

Przeważnie piekę pleśniaka z jagodami, ale wersja truskawkowa też jest niezła. 
W sezonie truskawkowym koniecznie je upieczcie. 
U nas ciasto wystąpiło w roli tortu na 11-te urodziny Olka. 
Wyszło przepysznie!

Składniki (tortownica 26 cm):
  • 500 g mąki krupczatki
  • 275 g masła
  • 3/4 szklanki + 4 łyżki cukru
  • 5 jajek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy (8 g)
  • 2 łyżki kakao (używam ciemnego)
  • ok. 300 g truskawek

Mąkę wymieszać z posiekanym masłem, żółtkami, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym oraz 4 łyżkami cukru. Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Jedną z części wymieszać z kakao (zagnieść). Z każdej części uformować kulkę, owinąć w folię i schłodzić w lodówce (ja wkładam do zamrażarki, powinno się mocno schłodzić żeby łatwo je było ścierać).
Białka ubić z cukrem na sztywno.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą warstwę ciasta utworzyć ścierając jasne ciasto kruche na tarce o dużych oczkach. Na ciasto wyłożyć owoce (małe truskawki w całości, większe przekroić na pół i ułożyć rozcięciami do góry). Następnie zetrzeć ciasto kakaowe. Na nie wyłożyć pianę z białek i na wierzch zetrzeć drugie jasne ciasto.
Piec w 180 stopniach około 40 minut. 
(jedenastkę wysypałam z części ciemnego ciasta pozostawionego ze środkowej warstwy)


2 komentarze:

  1. Dla Olka wszystkiego najlepszego:) Tort - pleśniak wyszedł bardzo, bardzo smakowicie:). U nas plesniak najczęściej z porzeczką:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - dziękuję i Olkowi przekazuję. A ja w tym roku muszę w końcu zrobić z porzeczką, bo takiego jeszcze nie jadłam :)

      Usuń