Tym razem w cyklu Viva la pasta! przedstawiamy z Aleksandrą z Moja Toskania dwie różne potrawy, które łączy jedno - trójkolorowy makaron.
Moje kolorowe świderki podałam z tuńczykiem i oliwkami. Tuńczyk z zalewy z oliwy (sprzedawany w słoikach) smakował wybornie.
Obiad powstał w 15 minut, a był naprawdę pyszny.
Składniki:
Moje kolorowe świderki podałam z tuńczykiem i oliwkami. Tuńczyk z zalewy z oliwy (sprzedawany w słoikach) smakował wybornie.
Obiad powstał w 15 minut, a był naprawdę pyszny.
Składniki:
- 400 g makaronu trójkolorowego świderki
- słoiczek oliwek zielonych
- 200 g tuńczyka w oliwie
- 1 średnia cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- suszone oregano (około 1/3 łyżeczki)
- pieprz
Makaron ugotować al dente. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Razem z posiekanym czosnkiem zeszklić na oliwie, dodać oregano. Dodać kawałki rozdrobnionego tuńczyka oraz kilka łyżek oliwy (zalewy). Dodać odsączone oliwki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość wymieszać z makaronem.
Zapraszam do obejrzenia trójkolorowego makaronu przyrządzonego przez Aleksandrę w Toskanii.
ooooo tuńczyk :) niedawno kupiłam i myślałam jak go wykorzystać. Chyba się skuszę po weekendzie, bo na jutro zaplanowałam pieczone podudzia z młodymi ziemniakami i marchewką :)
OdpowiedzUsuńIza.
Iza - a ja bym chętnie zjadła Twój obiad :) brzmi pysznie!
UsuńDziś ostatni dzień października a ja dopiero dziś zrobiłam ten obiad z tuńczykiem bo w lecie było za ciepło żeby rozprzestrzeniać zapach ryb :)
Usuńwyszedł bardzo smaczny, zwłaszcza z oliwkami, które bardzo lubię.
Iza.
To fakt, że rybne aromaty lepsze w chłodniejsze dni :)
UsuńBardzo, bardzo smakowity makaron. Uwielbiam tuńczyka w oleju:)
OdpowiedzUsuń