08:00

Makaron z tuńczykiem i oliwkami

Tym razem w cyklu Viva la pasta! przedstawiamy z Aleksandrą z Moja Toskania dwie różne potrawy, które łączy jedno - trójkolorowy makaron.
Moje kolorowe świderki podałam z tuńczykiem i oliwkami. Tuńczyk z zalewy z oliwy (sprzedawany w słoikach) smakował wybornie.
Obiad powstał w 15 minut, a był naprawdę pyszny.

Składniki:
  • 400 g makaronu trójkolorowego świderki
  • słoiczek oliwek zielonych
  • 200 g tuńczyka w oliwie
  • 1 średnia cebula 
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • suszone oregano (około 1/3 łyżeczki)
  • pieprz
Makaron ugotować al dente. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Razem z posiekanym czosnkiem zeszklić na oliwie, dodać oregano. Dodać kawałki rozdrobnionego tuńczyka oraz kilka łyżek oliwy (zalewy). Dodać odsączone oliwki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość wymieszać z makaronem. 

Zapraszam do obejrzenia trójkolorowego makaronu przyrządzonego przez Aleksandrę w Toskanii

5 komentarzy:

  1. ooooo tuńczyk :) niedawno kupiłam i myślałam jak go wykorzystać. Chyba się skuszę po weekendzie, bo na jutro zaplanowałam pieczone podudzia z młodymi ziemniakami i marchewką :)

    Iza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iza - a ja bym chętnie zjadła Twój obiad :) brzmi pysznie!

      Usuń
    2. Dziś ostatni dzień października a ja dopiero dziś zrobiłam ten obiad z tuńczykiem bo w lecie było za ciepło żeby rozprzestrzeniać zapach ryb :)
      wyszedł bardzo smaczny, zwłaszcza z oliwkami, które bardzo lubię.

      Iza.

      Usuń
    3. To fakt, że rybne aromaty lepsze w chłodniejsze dni :)

      Usuń
  2. Bardzo, bardzo smakowity makaron. Uwielbiam tuńczyka w oleju:)

    OdpowiedzUsuń