Tę sałatkę można przygotować w zasadzie w każdej porze roku, bo wystarczy ogórki małosolne zastąpić kiszonymi.
Można też brokuł zamienić na kalafiora.
Sałatka jest dość sycąca i może stanowić samodzielne danie, ale doskonale pasuje również do dań mięsnych.
Idealna na letnie przyjęcia w ogrodzie.
Składniki:
- 300 g ziemniaków (u mnie młode)
- średniej wielkości brokuł
- mały pęczek koperku
- mała cebula
- 5-6 średnich ogórków małosolnych
- oliwa
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- opcjonalnie ząbek czosnku
Ziemniaki ugotować i pokroić w grubą kostkę. Brokuł ugotować (powinien pozostać al dente - u mnie najlepiej sprawdza się kilkuminutowe gotowanie na parze). Ostudzonego podzielić na mniejsze kawałki
Cebulę pokroić w kostkę i posolić. Koperek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Dodać kilka łyżek oliwy i sok z cytryny (ilość wedle uznania). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie można do sałatki dodać rozgnieciony ząbek czosnku - lub zamienić cebulę (jeżeli jej nie lubicie) na dodatkowy ząbek czosnku.
Zobacz również przepis na domowe ogórki małosolne (klik).
Bardzo fajna ... i te młode ziemniaki i ogórki małosolne ... ależ ona musi smakować:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Ci za przepis. Proste połączenie ,rezultat wyśmienity. Inne przepisy również zaskakuje prostotą połączeń polskich rodzimych produktów. Bardzo dziękuję, będę systematycznie testować przepisy.
OdpowiedzUsuń