Z cyklu Viva la pasta zapraszamy z Aleksandrą z Moja Toskania na makron fusilli z pesto miętowym. Mięta nie jest w tym daniu dominująca, ale wnosi bardzo ciekawy posmak. Idealna propozycja na lato.
Składniki:
Zapraszam Was do obejrzenia fusilli przygotowanego przez Aleksandrę w Toskanii (klik).
Składniki:
- 400 g makaronu fusilli
- 35 g liści bazylii
- 15 g liści mięty
- 1 cytryna
- 30 g migdałów (ze skórką)
- 40 g parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 300 g pomidorków czereśniowych
- 6 łyżek oliwy
- sól, pieprz
Liście bazylii i mięty umyć i osuszyć. Zmiksować z 1 ząbkiem czosnku, migdałami, 3 łyżkami oliwy, 30 g parmezanu, skórką otartą z cytryny (uprzednio dokładnie wyszorowanej), 2 łyżkami soku z cytryny, solą i pieprzem (ilość w zależności od preferencji).
Pozostałe 3 łyżki oliwy wlać na patelnię, dodać posiekany ząbek czosnku i połówki pomidorków. Doprawić do smaku solą. Dusić przez 5 minut na małym ogniu.
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Wymieszać z pesto, a na wierzchu ułożyć pomidorki. Posypać parmezanem.
Aniu każdy kolejny makaron wywołuje coraz większy ślinotok:)
OdpowiedzUsuńJola - to się bardzo cieszę, że spotyka się z takimi reakcjami :)
Usuń