07:44

Pierogi z truskawkami (+film)

Bajeczne smaki pokazują jak prosto zrobić pierogi z truskawkami (lub innymi sezonowymi owocami). 
Pierogi najlepiej smakują podane ze śmietanką i cukrem. 
W sezonie taki obiad obowiązkowy :)

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej (T480)
  • około 250 ml zimnej wody
  • truskawki (około 500 g)
  • do podania np, śmietana i cukier, roztopione masło
Z mąki i wody zagnieść ciasto. Odstawić na 10-15 minut. Rozwałkować na cienki placek. Wycinać kółka i zlepiać 4 rożki. Gotować w lekko osolonej wodzie, około 4 minuty. 

2 komentarze:

  1. Mój mąż nie uznaje takiego obiadu. Całe szczęście zawsze można liczyć na synka :)).
    Pychotka, ja uwielbiam :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny sposób sklejania:) Dla mojego Męża to nie obiad, tylko deser ... ale ja z Lili uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń