14:35

Kasza z botwinką

pęczak, botwinka

Kasza z botwinką to z pozoru banalne, ale niezwykle smaczne i aromatyczne danie. 
Docenia się je zwłaszcza wtedy, kiedy ma się niezbyt dużo czasu na gotowanie.
Do przygotowania tego dania użyłam kaszy pęczak, ale oczywiście można przygotować je z innym rodzajem kaszy. 
Szybko, zdrowo i pysznie!
A i dzieciom może się podobać - szczególnie dziewczynkom, bo kasza zabarwia się na różowo :)

Składniki:

  • dwa średniej wielkości pęczki botwinki
  • 1 szklanka pęczaku
  • 2 ząbki czosnku
  • średnia cebula
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
Botwinkę dokładnie umyć. Liście i łodygi pokroić na ok. 0,5 cm. kawałki. Buraczki obrać i pokroić w plasterki. Do dużego garnka lub głębokiej patelni wlać oliwę (ok. 6 łyżek) i wrzucić plasterki buraczków. Dodać posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Całość smażyć ok. 10 minut. Dodać liście i łodygi. Doprawić do smaku solą. Dusić na małym ogniu jeszcze ok. 10 minut. 
Kaszę ugotować na sypko. Wymieszać z botwinką. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. 

7 komentarzy:

  1. pycha, ja jem botwinę z kaszą na zmianę ze szparagami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo..dziś myślałyśmy podobnie, bo i u mnie pęczak z botwinką :) Niestety, moja córcia na różowy kolor nie dała się nabrać i odmówiła spróbowania tej potrawy. Ech ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wedelka - niestety i moja najmłodsza się nie dała skusić, twierdząc, że woli białe niż różowe :)

      Usuń
  3. Z botwinką nie jadłam jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie na blogu tez peczak z botwinka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj to moja Lilka byłaby oczarowana tym różem:). Wspaniałe i lekkie danie:)

    OdpowiedzUsuń