czwartek, 16 czerwca 2011

Krem szparagowo-marchewkowy

Sezon szparagowy ma się ku końcowi staramy się więc zjeść ich jak najwięcej (na zapas:)). 
Ze szparagów chyba najczęściej robię właśnie zupy (zwłaszcza z białych). 
Lubię je łączyć z innymi warzywami, ale zawsze w taki sposób, żeby szparag dominował.
Tym razem krem szparagowy z lekką nutą marchewki. 
Zwolennikiem jedzenia szparagów Olek oczywiście nie jest. Zupę przygotowałam więc "cichaczem", tak żeby nie zwęszył co w niej jest. 
Konsumpcję poprzedził tradycyjnym zapytaniem: z czego jest ta zupa? 
Nie dał się zbyć moją tradycyjną, wymijającą odpowiedzią: z różnych warzyw. 
Drążył dalej, jednocześnie popijając zupę z kubka (i było widać, że mu nawet smakuje) aż tu nagle rozległo się głośne: o fuj! zrobiłaś ją z tych białych rureczek, nie pamiętam jak one się nazywają!
I po zupie ... Nie ma to jak się do czegoś uprzedzić bez powodu:).


Składniki:

  • pęczek szparagów (białych)
  • 2 małe marchewki
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • pół szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
Szparagi, cebulę i marchewkę obrać i pokroić na kawałki (dowolnej wielkości). 
Chwilę poddusić na maśle i zalać wodą. Posolić i gotować do uzyskania miękkości przez warzywa.
Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem (ewentualny nadmiar wody odlać - zupa ma być gęsta). Wlać mleko i doprawić do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotować i odstawić. 
Można podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub np. posypane natką pietruszki. 

12 komentarzy:

  1. Spotkałam się kiedyś z opinią, że dzieci same z siebie nie zniechęcają się do danego jedzenia, tylko obserwują reakcje dorosłych. Ale w przypadku Twojego synka to raczej nieprawda ;). Fajne to połączenie szparagów z marchewką. Ja mam ulubioną jedną, jedyną zupę z zielonych szparagów, ale muszę w końcu zacząć wypróbowywać inne przepisy. Ale to już chyba w przyszłym roku :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam kiedyś podobną zupę z zielonymi szparagami i bez mleka. Była pyszna. Twoja też dobrze brzmi :)
    Oluś jest niezły ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dorota - ja mam klika wypróbowanych przepisów, ale to też chyba już w następnym sezonie:), a Olek jest chyba zaprzeczeniem wszelkich kulinarnych reguł:)
    Ola - ogólnie szparagowe są przepyszne:), a Oluś - no cóż, znasz go nie od dziś:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Twój Olek to tak jak moja Ula - też czasami muszę się nieźle nagimnastykować, żeby jej coś przemycić. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. BasiaP - w sumie jak patrzę na inne dzieci to i tak nie jest tak źle:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie kupiłam pęczek szparagów, ale zielonych :-o I zastanawiam się co z nimi zrobić? :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha, robiłam podobną zupę. A dziś krem warzywny , nieco inny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. niespotkałam jeszcze połączenia szparagów z marchwią, ciekawe ;)!

    OdpowiedzUsuń
  9. Smaczna zupka. Podoba mi się propozycja podania w kubeczku z natka, u mnie to tylko na talerzu przechodzi.

    OdpowiedzUsuń
  10. Hi hi, moi to sa zjadliwi, nie musze nic ukrywac, chyba tylko po to, zeby nie zniknelo w niewyjasnionych okolicznosciach za szybko :):):)))) A zupa - super! Juz ustalilysmy, ze obie takie lubimy! ;)

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Z chęcią bym taki krem zjadła, wspaniale wygląda i napewno jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.