poniedziałek, 20 czerwca 2011

Sałatka rozmaitości


Sałatka wieloskładnikowa. Z powodzeniem może stać się oddzielnym posiłkiem, ale również dodatkiem do np. mięsa z grilla.
Bomba witaminowa i niewątpliwa radość dla naszego organizmu:).
Jest bardzo orzeźwiająca.
Polecam:)


Składniki:
  • mieszanka sałat z paseczkami marchwi (radicchio, lodowa i cykoria)
  • pomidor
  • czarne oliwki 
  • mała cebula
  • awokado
  • sezam (1 łyżka)
  • oliwa
  • sok z cytryny (2-3 łyżki)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
Do dużej miski wsypać sałaty z marchewką (ja skorzystałam z gotowej mieszanki, ale oczywiście możemy użyć innych rodzajów sałat a marchew zatrzeć na tarce o grubych oczkach). Pomidora i cebulę pokroić w kostkę. Oliwki pokroić na 4 części. 
Awokado (najlepiej jak najbardziej dojrzałe) wydrążyć i miąższ również pokroić w kostkę. 
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Skropić sokiem z cytryny i polać oliwą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Jeśli wybierzemy naprawdę dobrze dojrzałe awokado to podczas mieszania rozpadnie się tworząc z oliwą i sokiem z cytryny bardzo aromatyczny sos.

Sałatkę posypać po wierzchu lekko podprażonym na patelni sezamem.

13 komentarzy:

  1. Asieja - za oknem deszcz. Trzeba się jakoś pocieszać:)

    OdpowiedzUsuń
  2. sałatka piękna i pewnie bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Magda K. - zdecydowanie smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. aniu to ja poproszę miseczke ...bo lubię takie sałaty:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Jolu - wirtualnie częstuję:)

    OdpowiedzUsuń
  6. moc kolorow i moc smakow:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna sałatka. Zostaje tylko się częstować, tak zachęcająco wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak to napisałaś - bomba witaminowa, oj tak bomba i super sie prezentuje ;]

    OdpowiedzUsuń
  9. Podoba mi się, a to że.. zapowiada się grill, to będę miała co nowego przygotować jako przekąska ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. ubóstwiam takie sałatki. W lato nie mam ochoty na przaśne dania, i ciężkie mięsa. Idealna na ten czas i podczas diety ;)
    PS: niepokoi mnie tylko to awokado (30 gram tluszczu w 100 gramach! 0_o), ale ja sobie lekko zmodyfikuje i bedzie super ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. a czego Ty tam nie masz w tej misce? Pysznie jest

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.