środa, 8 czerwca 2011

Makaron z łososiem w sosie koperkowym



Bardzo fajne danie na gorące dni. Można nie spieszyć się ze spożywaniem i jeść nawet po ostudzeniu. 
Podane na liściach rukoli nie wymaga osobnego przyrządzania sałatki (co dla mnie jeszcze kulejącej było zdecydowanie pożądanym elementem - skróciło czas przygotowania obiadu do niezbędnego minimum). 
Kolejny raz przekonaliśmy się, że łosoś doskonale komponuje się z makaronem. 

Składniki: 
  • łosoś surowy (u mnie były to 2 średniej wielkości dzwonka)
  • mały pęczek koperku
  • śmietana 12%
  • ulubiony makaron
  • rukola
  • sól, świeżo zmielony pieprz
Mięso z łososia ugotować (ja ugotowałam na parze)  i podzielić na małe kawałki. Wrzucić do rondla lub na głęboką patelnię i zalać niedużą ilością wody. Dodać posiekany koperek i sól oraz pieprz, a na koniec śmietanę. Zagotować i odstawić. 
Ugotować makaron al dente i wymieszać z sosem. 
Na talerzach układać rukolę, a na niej makaron. 
Można spożywać zarówno na ciepło jak i na zimno:).

12 komentarzy:

  1. Aniu przepyszna propozycja- i do tego lekka i zdrowa;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja jeszcze jestem w kwestii makaronu z łososiem dziewicą! Muszę spróbować koniecznie.

    Pozdrawiam
    Monika z
    www.bentopopolsku.blogspot.com
    www.efektnimbu.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. No pięknie!:)
    U mnie dzisiaj makaron z łososiem na liściach szpinaku.:)))
    Twoje danie wygląda wspaniale, moje właśnie dochodzi w piekarniku.:)
    Kiedy noga będzie całkiem sprawna?

    OdpowiedzUsuń
  4. Panna Malwinna - bardzo dziękuję:)
    Mnemonique - polecam łososiową deflorację:)
    Lekka - fajny zbieg okoliczności:), noga...no cóż boli straszliwie ze względu na zmiany ciśnienia atmosferycznego (masakra - najgorszemu wrogowi nie życzę)ogólnie sam proces gojenia rany to z 2 tygodnie, ale w środku będzie dłużej trwało:), ale ja oczywiście latam z tą nogą po domu bo wytrzymać nie mogę:), zresztą i tak muszę bo od jutra mąż do pracy wraca a Ewa jest obecnie wszędzie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo smakowita propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się to przejście, najpierw zakapturzona. później długowłosa szatynka ;-)

    Zjadłabym taki makaron, oj zjadła! Uwielbiam łososia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Aga - dziękuję:)
    Kubełek Smakowy - jeszcze nie są takie długie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Łosoś chyba ze wszystkim komponuje się dobrze, nawet z truskawkami.

    OdpowiedzUsuń
  9. Znam fana takiego połączenia:)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Kabamaiga - chyba tak właśnie jest:)
    Trzcinowisko - :)

    OdpowiedzUsuń
  11. smaczny i zdrowy obiad tego mi potrzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Tyle mam koperku w ogórku, że trzeba będzie w końcu coś koperkowego w domku na obiad przygotować ;-))



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.