sobota, 11 czerwca 2011

Wątróbka a la bread pudding

Domyślam się, że stali czytelnicy już nie mogli się doczekać kolejnego wątróbkowego dania:). Oto jest:).
Długo się zastanawiałam, czy mogę go tak nazwać, ale według mnie spełnia kryteria bycia bread puddingiem:).
Po tygodniowych rządach mojego męża w kuchni okazało się, że mamy niezłą kolekcję bułek (całkiem jeszcze świeżych, ale już mało "kanapkowych":)). Pierwotnie miałam je spożytkować w słodkiej wersji tej potrawy, ale natrafiłam na wątróbkę i oczy mi się zaświeciły:). Zaiskrzyło w zwojach mózgowych i powstała ta cudowna potrawa. Może nie zachwyci posiadaczy "długich zębów" na wątróbkę, ale ja ją pokochałam ze szczerego serca i polecam bardzo:).


Składniki:
  • czerstwe bułki
  • około 400 g wątróbki
  • 3 średniej wielkości cebule
  • masło (do smażenia)
  • mąka do oprószenia wątróbki
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia
  • 100 g żółtego sera (można pominąć)
  • 400 ml mleka
  • 2 jajka
  • opcjonalnie pomidorki koktajlowe
Bułki przekroić na pół i wydrążyć w nich dziury (ręką usuwając ciasto ze środka bułki). Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym.
Wątróbkę opłukać i pokroić na małe kawałki. Oprószyć mąką i poddusić na maśle (po usmażeniu lekko posolić). Cebulę obrać i pokroić w piórka i również poddusić na maśle (posolić).
W zagłębienia bułek wkładać wątróbkę, a następnie układać na niej podduszoną cebulkę.
W naczyniu wymieszać jajka, mleko i opcjonalnie żółty ser. Dodać posiekaną świeżą bazylię i doprawić solą i pieprzem.
Tak powstałą miksturą zalać ułożone w naczyniu bułki.

Ja całość uzupełniłam jeszcze o pomidorki koktajlowe.
Zapiekać około 20 minut w 170 stopniach.

16 komentarzy:

  1. O żesz! Lecę do kuchni, w której nie mam wątróbki, ale przez Ciebie tak zgłodniałam, że zjem, co jest!
    Chyba muszę zakupić wątróbkę.
    Rewelacja danie! Rewelacja!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wpadłam tu po przepis na rogaliki a Ty atakujesz takimi pysznościami od rana:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lekka - zgadzam się z Tobą w zupełności:) Jest przepyszne:)
    Sajgonka - a Ty od rana rogalikami kusisz:), ale to nic, bo ja właśnie robię ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja mam wątróbke w lodówce i nawet wczorajsze bułki się znajdą:)bardzo fajny pomysł na wątróbke:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale swietny pomysl!

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Pucinka21 - to do dzieła!:)
    Lejdi-of-the-house - bardzo dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo pomysłowe danie !
    Ja z czerstwego chleba i bułek robię pudding chlebowy do mięsa z sosem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Grażyna - a to też fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja bardzo lubię wątróbkę. Z pewnością to danie by m posmakowało:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Majanko - jestem tego pewna:)

    OdpowiedzUsuń
  11. no no, może w takiej wersji byłabym skłonna jej zjeść więcej niż ok dwóch sztuk :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Paula - wielce prawdopodobne:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam wątróbkę, a w takiej wersji jeszcze nie miałam okazji... :) Pusznie się zapowiada :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny pomysł na wątróbkę...

    OdpowiedzUsuń
  15. zgadzam się z przedmówcami - RE-WE-LA-CJA!!!

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.