środa, 29 czerwca 2011

Zupa krem z bobem

Musiałam i ja spróbować jak smakuje zupa z bobu:). Świetnie smakuje mężowi i mi, bo Olek stwierdził już na wstępie, że bób śmierdzi (no fakt faktem jak się  gotuje to ładnie nie pachnie:)) i zupy nie tknie.
A zupa zdecydowanie nie śmierdzi, ma wspaniałą kremową konsystencję i naprawdę jest godna polecenia.
I pomyśleć, że do niedawna jadałam bób wyłącznie w formie łuskanych gotowanych ziaren...:)

Składniki:

  • 1 kg bobu w łupinach
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 1 duża cebula
  • 1 duży pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g żółtego sera - może być też więcej (u mnie Emmentaler)
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy
Bób ugotować w osolonej wodzie (około 15 minut). Ostudzony obrać ze skórki. 
Cebulę i marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie. Gdy cebula zacznie się lekko rumienić dodać czosnek pokrojony w plasterki i bób (małą garść odłożyć, ponieważ przyda się do ozdoby zupy przy podawaniu). Całość dusić przez chwilę. Dodać pomidora obranego ze skórki i pokrojonego na kawałki, zalać wodą i gotować do momentu aż kawałki marchewki zmiękną. Na koniec doprawić oregano oraz solą i pieprzem.
Zmiksować przy użyciu blendera. 
Podawać posypane startym na dużych oczkach serem oraz bobem.
Po wierzchu posypać świeżo zmielonym pieprzem. 

19 komentarzy:

  1. Porcją Olka mogę się zaopiekować.:) Jemu strzelę pancakes i wszyscy będą zadowoleni, a najbardziej ja.:)
    Świetny pomysł na zupę i na bób.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam takiej zupki, a bardzo bym chciała...

    OdpowiedzUsuń
  3. chętnie zjadłabym taką zupę, pięknie podana :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lekka - myślę, że Olek pójdzie na to:)
    Żenia - polecam:)
    Magda K. - miło mi:)

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja się nie lubię z bobem ..... ale nawet mimo bobowej niechęci zupka wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jola - w zupie jest mniej wyczuwalny. Podejrzewam, że masz to samo co mój Olek, nie lubisz jego zapachu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. a ja nawet nie mogę spróbować, bo tutaj bobu nie ma;;))

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też przymierzam się do zupy z bobu, ale zanim zabiorę się za robienie zupy, bób jest już zjedzony :D

    OdpowiedzUsuń
  9. BasiaP - ciekawe czy nie da się go u Was uprawiać;)
    Dag - wcale się nie dziwię:)

    OdpowiedzUsuń
  10. jak to fajnie, że już bób jest :)

    OdpowiedzUsuń
  11. świetny pomysł na bób!!!

    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie jadłam takiej zupki. Super, podoba mi się !:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ślicznie się prezentuje i na pewno pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  14. Bób zawsze jadłam taki ugotowany, nigdy nie robiłam z niego zupy, musze kiedyś spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  15. a wiesz, ze z bobu to nie robilam zupy, jakos mi na mysl chyba nie przyszlo, wiec tzreba bedzie to zmienic i ugotowac taka smakowita zupke jak Twoja:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Paula - u mnie już 4 kilogram pochłonięty:)
    Mnemonique - i nie ostatni pomysł na jego przerobienie:)
    Majana - to był również mój pierwszy, ale zdecydowanie nie ostatni raz:)
    Hania-Kasia - dziękuję:)
    Avelina - spróbuj koniecznie:)
    Aga - no ja też sama na to nie wpadałam, ale już kilka zup widziałam:)

    OdpowiedzUsuń
  17. ja tez nigdy takiej zupy nie jadlam, kto wie, moze kiedys zrobie :)
    a bobu jeszcze w tym roku nie jadlam, musze nadrobic, bo bardzo lubie :*

    OdpowiedzUsuń
  18. i znów natknęłam się na przepis z bobem...tym razem muszę wypróbować, szczególnie biorąc pod uwagę, że bób moją miłością :)

    OdpowiedzUsuń
  19. No właśnie.. teraz przydałby mi się blenderek. Czy jest ktoś chętny by zrobić mi taki prezencik? ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.