środa, 27 sierpnia 2014

Pane Ibleo, włoski chleb z semoliny

Pane Ibleo, czyli włoski chleb z pszenicy durum (semoliny) upiekłam wraz z innymi blogerami w ramach comiesięcznego wspólnego wypiekania. 
Użyłam mąki krupczatki, którą czasem zastępuję semolinę w makaronach, pół na pół z mąką pszenną chlebową. Oryginalne proporcje zmniejszyłam i podaję składniki na jeden chlebek. 
Może nie wyszedł jakoś szczególnie piękny i ponacinałam go trochę po swojemu, ale pyszny był bardzo.

Składniki:

  • 50 g zakwasu żytniego
  • 125 g mąki pszennej T 650
  • 125 g mąki krupczatki
  • ok. 120 ml wody
  • 3/4 łyżeczki soli
Do miski wsypać mąki a następnie dodać zakwas i sól. Wlać wodę i wyrabiać ręcznie, aż do osiągnięcia sprężystego ciasta (w zależności od potrzeby można zwiększyć ilość wody lub mąki). Ciasto rozpłaszczyć i trzykrotnie złożyć na trzy. Odłożyć je na ok. 30 minut i ponownie trzykrotnie złożyć. Włożyć do miski i wstawić do lodówki na noc (przykryte, u mnie stało na najwyższej półce). Rano wyjąć z lodówki i poczekać aż osiągnie temperaturę pokojową. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i uformować wałek z zaokrąglonymi końcami.
Wzdłuż ciasta wykonać wgłębienie i odwrócić je wgłębieniem do dołu. Tak pozostawić do wyrośnięcia 1,5-2 godziny. Po tym czasie ciasto ponownie odwrócić spodem do góry i ponacinać. Ja użyłam w tym celu nożyczek i wykonałam nacięcia przez całe ciasto, ale prawidłowo należy naciąć nożykiem nie do końca. Wygiąć końce chleba. Chleb piec w piekarniku z parą (wlać do naczynia, ustawionego na dole piekarnika, szklankę wody). Wstawić do temp. 250 stopni, piec 10 minut, a następnie obniżyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze ok. 15 minut, pilnując żeby chleb się nie przypalił. Wystudzić na kratce. 

Oryginał przepisu pochodzi z tej strony.




Chleb upieczono w tym samym czasie na tych blogach:



16 komentarzy:

  1. Fajny krokodylkowy wyglad ma ten bochenek. Zaluje, ze nie pieklam z wami, nastepnym razem nie odpuszcze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malarko - mogłyśmy podziwiać Twoje chleby, a to najważniejsze:)

      Usuń
  2. Ach , wygląda jak dorodna dżdżownica - super ! Pozdrawiam, miło się piekło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu,
    ale wypasiona dżdżownica!
    Super chlebuś.

    OdpowiedzUsuń
  4. Na polskich makach piękniej rośnie, wyrośnięty , pulchny u ciebie Aniu
    Fajnie się piekło razem

    OdpowiedzUsuń
  5. wow ale wyrośnięty! gratuluję pięknego wypieku i do następnego razu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mówisz, że na krupczatce? To następnym razem na bank tak zrobię:-) No i z oliwą najsmaczniejszy, prawda:-)? Do kolejnego razu:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Krupczatka super się sprawdziła, rzeczywiście bardziej chleb urósł niż na semolinie. Pozdrawiam i do następnego razu, Ela

    OdpowiedzUsuń
  8. Trochę jak jesienny listek wygląda, a ja jesień bardzo lubię:)
    Miło było znów piec razem!

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny kształt i smakowicie wypieczona skórka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten sam przepis , a każdy chleb inny, ten wyraźnie odbiega od reszty, pewnie przez mąkę.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Chrupiąca skórka i pyszny miąższ, dzieki za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie wyrośnięty i wypieczony :) Pozdrawiamy serdecznie i dziękujemy za wspólne piecznie

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ładny :) Wygląda niczym jesienny liść :D Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękny kształt :) Miło było razem piec. Pozdrawiam, Dawid.
    http://theseasonaltable.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. Pięknie wyrósł :)! Dziękuję za wspólny czas i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.