08:14

Pasta kanapkowa z awokado i pomidorów


Pasta z awokado i pomidora to hit moich ostatnich kolacji. Teraz, kiedy pomidory są najsmaczniejsze i najbardziej bogate w aromaty, to najlepszy czas żeby jej spróbować. 
Pastą można posmarować pieczywo lub traktować jako dip i maczać w niej np. kawałki bagietki. 

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 średnie pomidory
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
Awokado (powinno być miękkie, ale unikajcie tych z czarnymi plamkami, najlepiej kupić twarde i dać mu kilka dni w temp. pokojowej) przekroić na pół, wyrzucić pestkę i wydrążyć miąższ, który rozgnieść widelcem i skropić sokiem z cytryny. Pomidory sparzyć (teraz są tak dojrzałe, że często skórka sama ładnie odchodzi) i pokroić w drobną kostkę. Cebulę również pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z awokado. Dodać oliwę, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. 

4 komentarze: