15:18

Ciasto z cukinii z polewą czekoladowo-śliwkową

polewa ze śliwek i czekolady

Czy można upiec ciasto z cukinii i śliwek? 
No pewnie, że można:)
Cukinii nie czuć wcale, za to nadaje ona ciastu przyjemnej wilgoci. Śliwka z czekoladą idealnie komponuje się z mokrym ciastem czekoladowym. 
Skusicie się na to połączenie? :)
Nam bardzo smakowało!

Składniki (blacha 33 cm x 25 cm):

  • 2 szklanki startej na dużych oczkach cukinii (cała, ze skórką -  ok. 2 małe cukinie)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki kakao (użyłam ciemnego)
  • 1/2 szklanki cukru
  • polewa: 500 g śliwek (np. węgierka dąbrowicka)  + 100 g gorzkiej czekolady

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki wymieszać z olejem, mąką, proszkiem do pieczenia i kakao oraz cukinią (lekko odciśnięta z soku). Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 35 minut w 200 stopniach. 
W tym czasie wydrylować śliwki i pokroić na mniejsze kawałki. Dusić do momentu aż większość soku odparuje i wtedy dodać połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewać do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady i wylać na ciasto.


6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię ciasto z cukinią, ale w wersji ze śliwkami jeszcze go nie widziałam. Jestem strasznie ciekawa smaku :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny wpis! :)

    Pozdrawiam

    _____________

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. O lubię cukiniowe ciasta, muszę jakieś zrobić.:)
    Pysznie wygląda to Twoje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię cukiniowe wypieki. Niedawno wyczarowałam podobne, tylko jednoporcjowe ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. super ciasto nawet bez śliwek tylko z polewą czekoladowa i posypane cukrem pudrem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadza się:) polewa to już taka moja wariacja dodatkowa:)

      Usuń