Czy można upiec ciasto z cukinii i śliwek?
No pewnie, że można:)
Cukinii nie czuć wcale, za to nadaje ona ciastu przyjemnej wilgoci. Śliwka z czekoladą idealnie komponuje się z mokrym ciastem czekoladowym.
Skusicie się na to połączenie? :)
Nam bardzo smakowało!
Składniki (blacha 33 cm x 25 cm):
- 2 szklanki startej na dużych oczkach cukinii (cała, ze skórką - ok. 2 małe cukinie)
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki kakao (użyłam ciemnego)
- 1/2 szklanki cukru
- polewa: 500 g śliwek (np. węgierka dąbrowicka) + 100 g gorzkiej czekolady
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki wymieszać z olejem, mąką, proszkiem do pieczenia i kakao oraz cukinią (lekko odciśnięta z soku). Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 35 minut w 200 stopniach.
W tym czasie wydrylować śliwki i pokroić na mniejsze kawałki. Dusić do momentu aż większość soku odparuje i wtedy dodać połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewać do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady i wylać na ciasto.
Bardzo lubię ciasto z cukinią, ale w wersji ze śliwkami jeszcze go nie widziałam. Jestem strasznie ciekawa smaku :))
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
_____________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
O lubię cukiniowe ciasta, muszę jakieś zrobić.:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda to Twoje.
Bardzo lubię cukiniowe wypieki. Niedawno wyczarowałam podobne, tylko jednoporcjowe ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
super ciasto nawet bez śliwek tylko z polewą czekoladowa i posypane cukrem pudrem :)
OdpowiedzUsuńzgadza się:) polewa to już taka moja wariacja dodatkowa:)
Usuń