Kolejna makaronowa propozycja z cyklu Viva la pasta!
Tym razem całoroczna, bo rukolę można kupić przez okrągły rok.
A warto ją jeść, bo liście zawierają między innymi witaminę C, A i witaminy z grupy B, kwas foliowy, wapń, żelazo i potas.
Proste i lekkie danie, a do tego niezwykle aromatyczne.
To lubimy:)
Składniki (porcja na 5-6 osób):
Rukolę opłukać i wysuszyć. Zmiksować z orzechami, 70 gramami startego sera,
szczyptą soli, czosnkiem i oliwą (dałam 2 łyżki). Ugotować makaron al dente i zmieszać z pesto. Po wierzchu posypać pozostałym serem.
Zapraszam Was też do obejrzenia makaronu z pesto z rukoli, przygotowanego przez Aleksandrę w Toskanii.
Tym razem całoroczna, bo rukolę można kupić przez okrągły rok.
A warto ją jeść, bo liście zawierają między innymi witaminę C, A i witaminy z grupy B, kwas foliowy, wapń, żelazo i potas.
Proste i lekkie danie, a do tego niezwykle aromatyczne.
To lubimy:)
Składniki (porcja na 5-6 osób):
- 400 g makaronu (u mnie tagliatelline, u Aleksandry linguine)
- 100 g parmezanu
- 80 g orzechów włoskich
- 2 ząbki czosnku
- 1 opakowanie rukoli
- oliwa
- sól
Rukolę opłukać i wysuszyć. Zmiksować z orzechami, 70 gramami startego sera,
szczyptą soli, czosnkiem i oliwą (dałam 2 łyżki). Ugotować makaron al dente i zmieszać z pesto. Po wierzchu posypać pozostałym serem.
Zapraszam Was też do obejrzenia makaronu z pesto z rukoli, przygotowanego przez Aleksandrę w Toskanii.
U Ciebie Aniu cudownie i smakowicie. Chyba na obiad bedzie znow pesto z rukoli!Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńAleksandra - tak, zdecydowanie do powtórzenia:)
Usuń