Do tego dużo malin.
Ciasto naprawdę nieskomplikowane, a efekt bajeczny:)
Składniki (blacha 33 cm x 25 cm):
- 2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki (szklanka 250 ml)
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g masła
- 1 jajko
- 2 budynie waniliowe z cukrem
- 750 ml mleka
- 500 g malin
Mąkę, masło, cukier i jajko rozgniatać rękami do momentu uzyskania kruszonki. 2/3 kruszonki przełożyć do blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia) i zapiec przez 15 minut w 200 stopniach.
W tym czasie ugotować budynie w 750 ml mleka. Na upieczony spód wyłożyć budyń (wszystko jest gorące) i maliny. Całość posypać pozostałą kruszonką. Piec ok. 45 minut w 200 stopniach.
Zapraszam również do zapoznania się z innymi moimi przepisami z użyciem malin.
Mniam, jak pysznie wygląda!:)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuń