Z pozoru takie niepozorne ciasto kruche ze śliwkami, ale zapewniam, że jego cytrynowa nuta sprawia, że staje się wykwintnym wypiekiem.
Przestrzegam! Ciężko przestać je jeść. Sama osobiście doświadczyłam.
Zainspirowało mnie ciasto Marzeny.
Składniki (blacha 33 cm x 23 cm):
- śliwki (użyłam czerwonych renklod, mogą być inne lub nektarynki)
- 200 g masła
- 2 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- 2 żółtka
- skórka z 1/2 cytryny
- 3 łyżki soku z cytryny
Blaszkę z ciastem włożyć na pół godziny do lodówki.
Po wyjęciu, na cieście rozłożyć kawałki śliwek (skórką do dołu).
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut, aż ciasto lekko się zarumieni.
Mniam, smakowite to ciacho! :) Lubię ze śliwkami.
OdpowiedzUsuń