09:04

Cytrynowe ciasto kruche ze śliwkami

ciasto, kruche, śliwki

Z pozoru takie niepozorne ciasto kruche ze śliwkami, ale zapewniam, że jego cytrynowa nuta sprawia, że staje się wykwintnym wypiekiem.
Przestrzegam! Ciężko przestać je jeść. Sama osobiście doświadczyłam. 
Zainspirowało mnie ciasto Marzeny

Składniki (blacha 33 cm x 23 cm):


  • śliwki (użyłam czerwonych renklod, mogą być inne lub nektarynki) 
  • 200 g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
ciasto, kruche, śliwki




Z podanych składników (oprócz owoców) zagnieść ciasto i wyłożyć nim blaszkę (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia). 
Blaszkę z ciastem włożyć na pół godziny do lodówki.  
Po wyjęciu, na cieście rozłożyć kawałki śliwek (skórką do dołu). 
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. 






1 komentarz: